Bame cu roşii şi pătrunjel
1. Bamele se spală foarte bine. Codiţele bamelor se taie cu grijă, fără a străpunge păstaia. Se stropesc bamele cu sare şi oţet şi se lasă la soare timp de o oră. 2. Uleiul se încinge într-o tigaie mare şi se adaugă ceapa şi bamele. Se amestecă timp de cinci minute, după care se toarnă […]
Dovlecei umpluţi
1. Dovleceii se spală bine şi li se taie ambele capete. Se despică pe din două şi se scobesc cu lingura, astfel încât să rămână destulă pulpă pe coajă (de aceea trebuie să fie dovlecei mari). Miezul scobit se păstrează pentru umplutură. 2. Carnea de pui se toacă la maşină, cu sita cea mai mare. […]
Mâncare de mazăre cu pipote
1. Se dau morcovii pe răzătoarea mare. Se călesc în ulei încins, împreună cu ceapa verde. 2. Când se rumenesc, se aruncă deasupra pipotele tăiate în bucăţi mari. Se lasă pe foc aproximativ 5 minute, până se coc. Se acoperă bine cu apă şi se lasă pipotele să fiarbă sub capac. Dacă apa scade şi […]
Paste proaspete cu sos pesto de casă
1. Pastele proaspete se pun la fiert în apă cu sare (fără ulei), conform instrucţiunilor de pe pachet. În cazul pastelor făcute în casă, este bine să fie testate din când în când, deoarece făina influenţează timpul de fierbere. 2. Într-un mixer, se pune busuiocul şi se toacă la viteză mare. Seminţele de pin se […]
Supă de cartofi cu smântână
1. Se toacă morcovii, ceapa, ţelina, pătrunjelul şi se călesc în ulei. Se stinge cu apă sau supă de legume. Se adaugă ardeiul şi cartofii şi se fierbe totul sub capac, la foc mic, până ce legumele sunt bine făcute. 2. Se adaugă roşia decojită, fără seminţe, tocată mare, şi se mai fierbe 5-6 minute. […]
Aperitiv de păstăi cu maioneză și usturoi
1. Păstăile se spală în 3-4 ape. Abia apoi se taie în secţiuni de două degete, pentru a fi uşor de servit. Se pun pentru 10-15 minute la fiert în apă cu sare şi cu o jumătate de lămâie tăiată în bucăţi mari. Timpul de fierbere este direct proporţional cu vârsta legumelor, însă, la final, […]
Tocană rece de legume
1. Legumele se folosesc reci, de la frigider. Morcovii şi păstârnacul se taie rondele, ţelina se taie fulgi, iar ceapa se lasă solzişori. 2. Se încinge uleiul şi abia când este fierbinte se aruncă toate legumele în el. Se călesc toate în ceaunul de tuci câteva minute, până încep să se rumenească. Se sting cu […]
Pastă de mazăre cu mentă
1. Mazărea se spală bine şi se fierbe în apă cu sare. Când este gata fiartă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la răcorit. 2. Pentru preparare se foloseşte blenderul de mână, cu care sunt pasate boabele împreună cu menta proaspătă. Amestecul se subţiază doar cu ulei de măsline sau cu zeamă de […]
Ciorbă de dovlecei cu iaurt
1. Legumele se spală foarte bine. Ceapa se toacă mărunt. Morcovul şi ţelina se dau pe cele mai mari ochiuri de pe răzătoare. Ardeiul se taie în felii lungi, groase de 4-5 mm. 2. Toate acestea se pun la călit, într-o oală, în ulei de măsline extravirgin. După ce se rumenesc puţin (4-5 minute), se […]
Piept de curcan cu nuci şi legume
1. Se spală bine pieptul de curcan, în 2-3 jeturi de apă rece, apoi se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. 2. După ce s-a scurs de apă, se crestează pieptul de curcan şi se împănează cu usturoi, se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi se lasă câteva minute, la rece, […]