Ciorbă de lobodă
1. Se curăţă loboda de codiţe, se rupe şi se spală în câteva ape. Se pune într-o oală de 3 litri cu apă şi puţin ulei şi se lasă la opărit. 2. După ce s-a înmuiat, se scoate într-o sită şi se lasă să se scurgă bine, apoi se toacă mărunt cu un tocător de […]
Tagliatele cu sos de smântână
1. Tagliatelele se pun la fiert în apă clocotită, cu sare şi puţin ulei. Se lasă să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet. După aceea, se scot şi se pun în sită, sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. 2. Separat, se topeşte untul în tigaie, după care se adaugă baconul sau […]
Tartine cu sos de roşii
1. Se taie chiflele în felii de mărime potrivită. 2. Într-un bol, se amestecă pasta de roşii, cu cimbru, busuioc, sare, piper şi caşcavalul de post ras pe răzătoarea mică. 3. Feliile de chiflă se stropesc cu ulei de măsline şi se ung cu sosul de roşii amestecat cu condimente şi caşcaval ras. 4. Se […]
Saramură de scrumbie cu ghimbir
1. Scrumbia se curăţă de solzi şi intestine, apoi se taie şi se dau de-o parte marginea cozii şi capul. Se spală bine în două-trei jeturi de apă rece, după care se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. 2. După ce s-a scurs de apă, se condimentează cu sare, cu piper măcinat […]
Pastă de ştiucă cu tarhon
1. Se iau bucăţile de ştiucă, se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Se lasă la foc mic, aproximativ 30 de minute, şi apoi se iau cu spumiera şi se lasă în sită să se scurgă. 2. După ce s-au răcit şi s-au scurs bine, se desfac oasele cu atenţie şi […]
Borş de peşte
1. La borşul de peşte, cele mai potrivite bucăţi din peşte sunt capul şi coada. Se iau capetele şi cozile de la 2 crapi (cam asta ar fi cantitatea pentru un borş adevărat pescăresc), se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. 2. Când a început să facă spumă, se […]
Copane picante
1. Se spală copanele într-un jet de apă rece, se curăţă de pieliţe şi se pun să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Ca să se pătrundă bine în timp ce se prăjesc, se înţeapă pe toată suprafaţa. 2. Condimentele se pun într-un bol, se amestecă bine, apoi se unge carnea pe toată […]
Salată arăbească
1. Se spală pătrunjelul, se lasă să se scurgă şi se taie mărunt. Se pune într-un bol şi se amestecă cu germenii de grâu. Se frământă bine câteva minute ca să se înmoaie grâul. 2. Separat, roşiile se spală, se şterg şi se taie cubuleţe. E de preferat să folosiţi roşii cărnoase şi cu seminţe […]
Pui la tavă cu roşii
1. Pulpele de pui se spală şi se curăţă de pieliţe, se taie ca să se pătrundă bine. Se condimentează cu sare şi piper, se înţeapă cu o scobitoare sau se crestează cu un cuţit ascuţit, apoi se pun să se înăbuşe în uleiul încins. 2. Se curăţă şi se spală prazul, se taie fâşii […]
Mozzarella picantă
1. Pentru început, se scoate brânza mozzarella din cutie, se lasă să se scurgă de zer şi, dacă este bucată întreagă, se taie cubuleţe sau rondele. 2. Se curăţă ardeii şi roşiile, se spală, se şterg bine şi se toacă cubuleţe cât se poate de mici. Se pun într-un bol şi se condimentează cu sare […]