Tocăniţă ţărănească
1. Pentru început, se alege mazărea, se spală şi se pune să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate în sită şi se lasă să se scurgă. 2. Separat, se curăţă ceapa roşie, se spală şi se taie solzişori. La fel se procedează şi cu ardeii şi se călesc în uleiul […]
Supă-cremă de mazăre
1. Se curăţă pentru început mazărea, se spală şi se pune separat să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate din apă şi se lasă să se scurgă în sită. 2. Pentru gogoşele, se bat ouăle cu sare, se adaugă uleiul, smântâna şi făina cernută. Se amestecă bine şi se obţine […]
Aperitiv multicolor
1. Se cerne într-un bol făina, se adaugă untul moale, sarea şi iaurtul. Se frământă bine şi se obţine un aluat consistent şi uşor de modelat cu mâna. Aluatul se strânge şi se lasă acoperit cu o folie de plastic, la rece. 2. În acest timp, se curăţă mazărea şi se pune să fiarbă în […]
Coşuleţ cu fructe
1. Se spală portocalele, se şterg cu un prosop de bucătărie, se taie în formă de coşuleţ, cu grijă să nu se rupă coaja, iar cu ajutorul unui cuţit ascuţit se scoate miezul. 2. Miezul se taie cubuleţe şi se amestecă cu kiwi şi boabe de struguri decojite. 3. Se spală căpşunile, se curăţă de […]
Vin fiert cu scorţişoară
1. Vinul se trece printr-o sită deasă, ca să se evite formarea spumei abundente. 2. Se amestecă cu zahărul, cu steluţele de anason şi cu scorţişoara şi se lasă să fiarbă la foc potrivit până se dizolvă zahărul, apoi se mai lasă pe foc doar până începe să facă spumă. 3. Portocala se curăţă de […]
Cozonac pufos cu stafide
1. Cu 3-4 ore înainte de începerea frământatului, toate ingredientele trebuie ţinute la temperatura camerei. 2. Într-un bol, se dizolvă drojdia în laptele călduţ şi 1-2 linguriţe de zahăr. Se acoperă şi se lasă maiaua la dospit. Se freacă ouăle cu un praf de sare, iar laptele se încălzeşte şi se amestecă cu restul de […]
Chec festiv
1. Se pune untul într-un bol, să se încălzească la temperatura camerei, apoi se adaugă zahărul şi se mixează aproximativ 10 minute până ce devine o cremă fină. 2. Se adaugă zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Ouăle se pun unul câte unul. Stafidele se lasă în rom şi, după ce s-au îmbibat, se pun […]
Tort”Omul de zăpadă”
1. Pentru blat, se separă ouăle, albuşurile se bat spumă cu zahărul şi zahărul vanilat, se adaugă gălbenuşurile frecate cu un praf de sare, făina cernută şi se amestecă uşor. Compoziţia obţinută se toarnă în tava tapetată cu făină. 2. Se întinde compoziţia cu o spatulă şi se bagă în cuptor. După ce s-a copt, […]
Curcan umplut cu legume
1. Se curăţă curcanul de pieliţe, se spală în câteva jeturi de apă şi se lasă să se scurgă. Se pune pe un prosop absorbant de bucătărie şi se presează pe toată suprafaţa. 2. Se unge cu ulei, unt şi miere atât în interior cât şi pe exterior, se condimentează cu sare şi piper, se […]
Rosbif în sos dulce cu foietaj
1. Se taie muşchiul de vită felii potrivite, se condimentează cu piper, ulei şi vin şi se lasă la rece acoperite cu o folie de plastic. 2. Între timp, se scoate foaia de aluat, se lasă 30 de minute la temperatura camerei, se întinde cu sucitorul şi se taie în formă de steluţe şi romburi. […]