Specialitate cu dovlecei
1. Se spală dovleceii bine, se taie jumătăţi, se scoate miezul iar jumătăţile de dovlecei se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot şi se lasă la scurs. 2. Miezul de la dovlecel, ţelina curăţată, ceapa, morcovii, ardeiul se pun la fiert în apă cu sare ca pentru supă […]
Ardei umpluţi cu brânzeturi
1. Se spală ardeii şi se taie capacele astfel încât să se poată umple şi să aibă un aspect plăcut, când sunt serviţi. 2. Ardeii se curăţă de seminţe, se spală şi se lasă la scurs. Pălărioarele se păstrează pentru decor, iar marginile, cu excepţia codiţelor, se toacă pentru umplutură. 3. Separat, într-un bol se […]
Pârjoale cu legume
1. Se curăţă şi se spală ceapa, se toacă mărunt şi se căleşte câteva minute cu 2-3 linguriţe de ulei, apoi se lasă la răcit. 2. Carnea se frământă, amestecându-se cu ceapa călită şi răcită, cu miezul de pâine înmuiat în apă caldă şi stors bine, oul, vedeaţa tocată, sare şi piper până se leagă […]
Salata bucătarului şef
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă, se curăţă coaja şi se lasă să se răcească. 2. Se spală ceapa, usturoiul, ardeii şi se taie rondele foarte subţiri. Se presară cu sare şi se lasă să se macereze. Se storc piersicile, […]
“Broccoleza”
1. Se curăţă broccoli şi salata, se spală, se desfac în bucăţi mai mici şi se aranjează într-un bol. 2. Separat, se pune mazărea la fiert în apă cu sare şi se lasă să dea în câteva clocote. Se scoate din apa în care a fiert, se scurge şi se pune pe deasupra salatei împreună […]
Salată arăbească cu roşii
1. Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie feliuţe. Se spală verdeaţa, cimbrul, busuiocul şi pătrunjelul şi se toacă mărunt. Toate se pun într-un bol şi se amestecă cu un praf de sare. 2. Separat, se taie 4-5 felii de pâine albă sau integrală. Feliile se taie cubuleţe şi se stropesc cu unt topit […]
Aspic asortat
1. Se spală aripioarele de curcan şi se pun la fiert cu apă şi cu sare, la foc mic. Focul trebuie să fie la aceeaşi intensitate de la început până la sfârşit. 2. Separat, se fierbe mazărea în apă cu sare şi, după ce a fiert, se lasă să se scurgă în sită. Între timp, […]
Supă-cremă de porumb
1. Se curăţă şi se spală bine toate legumele şi zarzavaturile, apoi se pun să fiarbă în apă cu sare şi 1-2 linguriţe de ulei, la foc potrivit. 2. Se spală porumbul şi se pune separat să fiarbă în apă cu sare. După ce a dat în câteva clocote, se scoate şi se lasă să […]
Varză cu carne tocată
1. Se pun într-o oală de 3 l, apă, sare şi sare de lămâie şi se lasă să dea în câteva clocote. Se curăţă varza de primele foi şi se pune în oală. Se opăreşte 5-10 minute, apoi se scoate în sită şi se lasă să se scurgă şi să se răcească. Ceapa se toacă […]
Dovlecei pane
1. Se spală dovleceii. Doi din cei trei se curăţă de coajă, se taie felii subţiri, se condimentează cu sare, piper şi se acoperă cu o folie să nu se înmoaie. 2. Se bat ouăle cu un praf de sare, apoi se adaugă o linguriţă de muştar dulce. Se pune pesmetul într-o farfurie şi se […]