Supă cremă de gulii

1. Se curăţă şi se spală toate legumele, se taie bucăţi potrivite şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei de măsline. 2. Separat, se bat ouăle într-un bol cu smântână, piper şi puţină sare, apoi se lasă câteva minute la rece. 3. După ce au fiert toate zarzavaturile, […]

Vinete cu carne

1. Se curăţă vinetele de coajă, se taie felii subţiri, se presară sare şi se lasă într-o sită să se scurgă de zeama amăruie. 2. După ce s-au scurs, se pune puţin ulei într-o tigaie şi se călesc. După ce s-au călit şi s-au înmuiat, se pun să se scurgă în sită. 3. Într-un bol, […]

Noapte şi zi

1. Se separă ouălele, albuşurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se acoperă cu o folie de plastic. 2. Separat, se pregăteşte compoziţia din lapte, restul de zahăr, gălbenuşurile şi batonul de vanilie. Se pun la fiert la baie de aburi şi se amestecă uşor până se obţine crema dorită. 3. […]

Fantezie cu căpşuni

1. Se curăţă căpşunile de codiţe, se spală în câteva ape şi se lasă să se scurgă în sită. 2. După ce s-au scurs bine de apă, se pun într-un bol, se adaugă 200 g de zahăr şi se zdrobesc cu blenderul. 3. Piureul de căpşuni se trece printr-o sită, ca să fie cât mai […]

Îngheţată “dementă”

1. Se pun într-o crăticioară la foc mic gălbenuşurile, un praf de sare, vanilia, 150 g zahăr, coaja de lămâie şi se amestecă încontinuu, să nu se lipească. Când a început să fiarbă, se lasă să dea în câteva clocote, se opreşte focul şi se lasă la răcit. 2. Separat, într-un bol se pun albuşurile […]

Aperitiv cu tortilla

1. Se desfac foile de tortilla şi se stropesc cu puţin ulei de măsline apoi se bagă în cuptorul încins şi se lasă 3-4 minute să se rumenească. 2. Separat, se taie mozzarella felii subţiri, se feliază şunca şi se condimentează cu cimbru, busuioc, se presară frunze de spanac. 3. Pe bucăţile de tortilla se […]

Chifteluţe din dovlecei

1. Se spală şi se curăţă dovleceii de coajă, se taie foarte mărunt sau se dau pe răzătoare. Se scurg bine de zeamă şi se pun într-un bol. 2. Peste dovlecei se pune usturoiul tocat mărunt, sare, piper, mărar, pesmet şi ouă. Se amestecă bine şi se obţine o compoziţie legată. 3. Din compoziţie se […]

Orez cu pui şi curry

1. Se trece orezul prin 3-4 ape până se limpezeşte apa şi se lasă să se scurgă. 2. Într-o cratiţă se pune untul şi se căleşte cu 2 linguriţe de curry, se toarnă orezul şi se adaugă 600 ml apă. Se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 30 de […]

Pâinici cu varză

1. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ şi se adaugă grăsimea, oul, făina şi sarea. Se frământă bine un aluat care se lasă să crească o oră. 2. Între timp, se toacă varza foarte fin şi se căleşte în puţin ulei. Se pune apoi puţină boia dulce şi iute, se presară mărarul, apoi se bagă […]

Borş ţărănesc

1. Se curăţă şi se spală toate legumele. Se taie ca pentru ciorbă. Se pune puţin ulei într-o oală de 3 litri şi se călesc ceapa, ardeii şi morcovii până se înmoaie, apoi se adaugă apă până la jumătate, sare, şi se pun la fiert, la foc mic. 2. Între timp, se taie cartofii şi […]