Choux cu frişcă şi dulceaţă

1. Se pune într-o cratiţă mai mică apa şi uleiul şi un praf de sare şi, când încep să fiarbă, se trage cratiţa pe marginea aragazului şi se toarnă făina cernută, toată odată, şi se amestecă repede, cu o lingură de lemn. 2. Când pasta nu mai are niciun cocoloş, se lasă să se răcească. […]

Ecleruri cu cremă de vanilie

1. Într-o cratiţă, se pun apa, uleiul şi un praf de sare şi când încep să clocotească, se pune făina cernută. Se opreşte focul şi se amestecă cu o lingură de lemn, să nu formeze cocoloaşe, apoi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se amestecă cu ouăle puse unul câte unul. 2. […]

Ecleruri cu cremă de ness şi glazură de cappuccino

1. Se pun într-un ibric apa şi uleiul şi când sunt pe punctul de a clocoti, se adaugă făina cernută, un praf de sare şi se amestecă repede cu o lingură de lemn să nu se formeze cocoloaşe. 2. Compoziţia se lasă să se răcească la temperatura camerei şi, după ce s-a răcit, se amestecă […]

Cozonac cu nucă

1. Se cerne făina într-un bol special pentru cozonac, apoi se amestecă cu drojdia uscată. Ouăle se separă, gălbenuşurile se freacă cu o linguriţă rasă de sare, şi cu jumătate din cantitatea de zahăr, până se obţine o cremă spumoasă. 2. Laptele se fierbe cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat, untul se topeşte, […]

Pulpă de miel la tavă

1. Se spală carnea de miel, se şterge cu un prosop absorbant de bucătărie, se înţeapă uşor cu vârful cuţitului şi se unge cu grăsime. Se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi se stropeşte cu vin roşu, dulce. Se aşază într-o tavă cu capac. 2. Separat, se curăţă ceapa şi usturoiul şi se împletesc […]

Pulpă umplută cu ficat

1. Se desface carnea din jurul osului doar pe o parte, astfel încât să arate despicată ca un buzunar şi să fie umplută, apoi se bate cu ciocanul de şniţele cât să se întindă puţin. Se condimentează cu sare, piper, rozmarin şi usturoi pisat şi se unge cu puţin ulei, se înfăş oară, se acoperă […]

Costiţe haiduceşti

1. Se spală costiţele într-un jet de apă şi se lasă să se scurgă 10 minute în tavă. Între timp, rozmarinul şi cimbrişorul se toacă mărunt şi se amestecă cu sarea, piperul şi boiaua şi se presară pe costiţe. 2. Separat, se curăţă usturoiul, se toacă mărunt şi se presară peste costiţele de miel, se […]

Ciorbă de miel

1. Se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure. 2. Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu […]

“Puişori moţaţi”

1. Se pune într-un ibric apă şi o linguriţă de sare şi, când începe să fiarbă, se pun ouăle spălate bine şi se lasă aproximativ 10 minute. Gălbenuşul trebuie să fie tare, nu cleios. 2. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să curgă apă rece pe ele aproximativ 10 minute, […]

Ciorbiţă deasă ţărănească

1. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cubuleţe. Toate se pun să se călească în 2-3 linguri de ulei de măsline şi se adaugă un litru de apă clocotită. Oala se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 de minute. 2. Se curăţă ştevia, se spală, se pune în oală cu sucul de […]