Ciorbiţă de legume cu tăiţei
1. Se curăţă toate zarzavaturile şi se spală. Morcovii se taie rondele, ceapa se toacă mărunt, ţelina se dă pe răzătoare, ardeii şi dovleceii se taie cubuleţe. 2. Toate legumele se pun în oala de ciorbă să se călească 2-3 minute în uleiul de măsline, apoi se adaugă o cană mare de apă şi se […]
Peştişorul cu surprize
1. Se cerne făina într-un bol, se aşază la mijloc untul înmuiat, smântâna şi sarea. Se amestecă totul, se frământă aproximativ 10 minute, apoi se acoperă cu un şervet şi se lasă la rece. 2. Separat, se curăţă spanacul, se spală în câteva ape şi se pune să se opărească într-o oală cu apă clocotită. […]
Pălărioare cu cremă şi portocale
1. Se cerne făina într-un bol, se face loc la mijloc, se pune o linguriţă de sare, una de zahăr, apa, oul şi untul. Se frământă bine, se adună la un loc în formă de minge şi se lasă să se odihnească la rece aproximativ o oră. 2. Se pregătesc formele de tarte, se ung […]
Ruladă de cartofi
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce s-au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească, apoi se curăţă de coajă. 2. Cartofii curăţaţi se zdrobesc cu blenderul sau cu un tel şi se amestecă cu sare, unt, ouă şi făină (sau pesmet). Compoziţia […]
Cremă cu aromă de portocale
1. Se pun într-o cratiţă laptele, vanilia şi zahărul. Se ţine la început pe marginea flăcării, până se topeşte zahărul, apoi se pune pe foc şi se lasă să dea în clocot. 2. Separat, se bat într-un castron ouăle, atât cât să se amestece bine albuşul cu gălbenuşul. Peste acestea se toarnă încet, amestecând continuu, […]
Cremă de vanilie caramelizată
1. Se pun gălbenuşurile într-o cratiţă şi se amestecă cu zahărul, coaja de portocală, vanilia şi esenţa de portocale. 2. Între timp, se pune laptele într-un ibric să se încălzească şi, după ce s-a încălzit, se toarnă puţin peste gălbenuşuri şi se amestecă uşor până se topeşte zahărul. 3. Se cerne făina şi se pune […]
Coşuleţe cu ciuperci şi maioneză
1. Se dezgheaţă aluatul, se întinde cu sucitorul pe planşetă şi, cu un pahar potrivit, se formează coşuleţele. 2. Se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120° C, se stropeşte tava cu puţină apă şi se aşază coşuleţele. Se ung cu ou bătut pentru un aspect plăcut şi se lasă să se coacă […]
Ardei umpluţi cu orez
1. Se curăţă şi se spală ceapa verde în câteva ape şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică. Atât ceapa, cât şi morcovul se pun la călit câteva minute. 2. Între timp, se alege orezul, se spală în 3-4 ape şi se pune peste ceapă. Se adaugă […]
Supă-cremă de ţelină
1. Se curăţă ţelina, păstârnacul, pătrunjelul şi ceapa şi se pun să fiarbă într-o oală de 2 litri, cu o linguriţă de sare şi 2-3 linguri de ulei. 2. Cât timp fierb rădăcinoasele, se curăţă şi celelalte zarzvaturi. Dovlecelul, cartofii şi ardeiul verde se taie bucăţi potrivite şi se pun să fiarbă împreună cu celelalte, […]
Şalău la cuptor cu sos de roşii
1. Se curăţă şalăul, se sărează pe afară şi înăuntru şi se lasă să stea aşa cel puţin un sfert de oră. Se aşază într-o cratiţă lungă în care să încapă bine. 2. Se spală ceapa bine şi se taie rondele subţiri, apoi se adaugă usturoiul, vinul, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de roşii […]