Supă-cremă de fasole

1. Se pune fasolea într-un bol cu apă caldă şi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Se pune să fiarbă în 2-3 ape pentru a elimina toxinele şi, după ce s-au fiert boabele, se pun într-o sită şi se acoperă cu un capac. 2. Separat, se curăţă toate zarzavaturile şi legumele şi […]

Supă de ciuperci

1. Se curăţă ciupercile de pieliţe, se spală în câteva ape şi se pun sa fiarbă în apă cu sare, împreună cu ceapa şi cartofii. 2. După ce s-au fiert, se scot cu spumiera, se pun într-un bol o parte din ciuperci, se pasează cu blenderul şi se amestecă cu uleiul de măsline. 3. Ceapa […]

Covoraş cu mac şi glazură de ciocolată

1. Se pune margarina într-un bol şi se amestecă cu zahărul pudră şi zahărul vanilat până se obţine o cremă fină. 2. În această cremă se pun apa minerală, praful de copt stins în zeamă de lămâie, mierea, macul, nucile măcinate şi, la sfârşit, făina, amestecându-se uşor. 3. Se tapetează tava cu hârtie pentru copt […]

Mucenici ca la Moldova

1. Drojdia de bere se înmoaie într-un bol în 3-4 linguri de lapte cald, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri de făină. Se lasă la dospit câteva minute şi se amestecă apoi cu făina, zahărul şi laptele călduţ. Se frământă adăugând unt puţin câte puţin până se desprinde de pe mâini. 2. Aluatul se […]

Crochete de brânză cu verdeaţă

1. Se rade telemeaua de vacă pe răzătoarea mică şi se amestecă cu brânza de vaci, smântâna, 3-4 linguri de pesmet alb şi 4 ouă bătute spumă, astfel încât să se obţină o pastă consistentă. 2. Separat, se spală ceapa verde, mărarul şi se toacă mărunt. Verdeaţa tocată se amestecă cu compoziţia de brânză şi […]

Tartă cu brânză de oi şi migdale la cuptor

1. Se face un aluat din făină, unt, un ou, parmezan sau caşcaval ras, un praf de sare şi nucşoară. Se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece. 2. Separat se prepară umplutura. Se zdrobeşte brânza cu blenderul, se amestecă cu ouăle, pesmetul, migdalele măcinate şi mărarul tocat mărunt. 3. Se întinde […]

Friptură de vită în crustă

1. Se spală bine muşchiul de vită şi se curăţă de toate pieliţele. Se unge cu ulei, se înţeapă cu vârful cuţitului pe toată suprafaţa şi se îmbracă cu toate condimentele măcinate, formând astfel o crustă. 2. Se aşază muşchiul într-o tavă tapetată cu unt, se prepară un sos din apă, sare, vin, ulei şi […]

Chiftele de dovlecei cu sos uşor

1. Se curăţă dovleceii de coajă şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei. După ce s-au fiert, se scot din apă şi se lasă să se scurgă. 2. Într-un bol, se pun dovleceii fierţi, ceapa tocată, verdeaţ a, sarea, piperul, pesmetul, caşcavalul ras şi alunele şi se amestecă […]

Gogonele cu sos picant

1. Carnea tocată se amestecă cu oul, ceapa, verdeaţa, sarea şi piperul până se obţine o pastă bine legată. Din această pastă se formează gogonelele de carne, se ung cu apă şi se lasă câteva minute la rece. 2. Separat, se pune o oală cu doi litri de apă la fiert, cu sare şi puţin […]

Budincă de cartofi

1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce s-au fiert, se scurg bine de apă şi se lasă să se răcească. 2. După s-au răcit, se curăţă de coajă şi se împart în două. Jumătate se pasează şi cealaltă jumătate se taie felii subţiri. 3. Se unge o […]