Gulaş ca la mama acasă

1. Se spală carnea de vită şi se curăţă de pieliţe, dacă este nevoie, şi se taie bucăţi mici ce se pun la prăjit în uleiul încins. Se adaugă untul, sare şi piper, după gust. 2. Se călesc până capătă culoarea arămie şi se pune ceapa tăiată solzişori şi puţină zeamă de carne şi se […]

Varză cu ceafă de porc la cuptor

1. Se pregăteşte ceafa de porc, se împănează cu usturoi, se condimentează cu sare şi piper şi se bagă la cuptor cu puţină apă şi vin roşu. Ceafa se acoperă cu un capac să se facă mai repede şi să nu se ardă. 2. Varza se curăţă de foile de deasupra, se taie jumătate, se […]

Prăjitură cu cremă de brânză şi struguri

1. Se topeşte drojdia în puţin lapte cald, peste care se adaugă o lingură de făină şi una de zahăr. Se lasă la dospit câteva minute. Se pun într-un bol mai mare făina, zahărul, sarea, fructele confiate, uleiul şi restul de lapte şi se amestecă cu maiaua până se obţine o cocă consistentă care se […]

Tartă fantezie cu struguri

1. Se amestecă untul tăiat cubuleţe cu făina, după care se adaugă oul bătut spumă cu zahărul. Se frământă până se obţine un aluat nici foarte tare, dar nici moale, care se pune pe o folie şi se bagă la frigider pentru cel puţin 30 de minute. 2. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se […]

Tort de casă cu struguri

1. Se încinge cuptorul la 120º C şi se pregăteşte tava de aragaz: se tapetează cu unt şi cu făină sau cu hârtie de copt. 2. Se separă albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile se bat spumă, iar apoi se adaugă zahărul pudră în ploaie, vanilia şi gălbenuşurile frecate cu puţină sare. Se adaugă untul puţin câte […]

Budincă de cartofi pentru mofturoşi

1. Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, cu apă şi cu sare. 2. În timp ce fierb, se pregăteşte pasta de brânză pentru umplutură. Se amestecă brânza de vaci cu brânza sărată, smântâna şi cu ouăle până ce capătă consistenţa unei creme şi se bagă la frigider. 3. După ce s-au […]

Prăjitură cu ciocolată

1. Se toacă miezul de nucă şi se amestecă cu zahărul tos şi cu ciocolata dată pe răzătoare. Se adaugă vanilia, zahărul pudră şi se amestecă bine. 2. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, iar gălbenuşurile se freacă cu 50 g de unt şi se amestecă cu cealaltă compoziţie. După ce s-au […]

Madlene cu ciocolată şi stafide

1. Pentru început se pregătesc formele de madlene, se dă drumul la cuptor la o temperatură de 160° şi se pregăteşte aluatul. 2. Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare, cu zahărul, cacaoa şi untul, şi se pun la fiert la baie de aburi. După ce s-a fiert, compoziţia trebuie să aibă consistenţa […]

Ecler cu frişcă şi glazură

1. Într-o oală de 1-2 l se pun la fiert 125 ml de apă, untul şi sarea. Se lasă să fiarbă în clocote, se pune făina şi se opreşte focul. Se amestecă să nu se formeze cocoloaşe, se pun ouăle pe rând, omogenizându-se. Se toarnă în tavă fâşii lungi. Se bagă în cuptorul bine încins […]

Tort de ciocolată

1. Se amestecă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu zahărul vanilat până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Separat, se bat albuşurile spumă, adăugându-se cealaltă parte de zahăr. Se amestecă uşor cele două compoziţii, adăugând treptat făina cernută şi cacaoa. 2. Compoziţia se coace la foc potrivit. Se lasă blatul la […]