Ciuperci gratinate
1. Se curăţă ciupercile de coajă. Se rup codiţele şi se spală cu atenţie să nu se rupă. Atunci când se spală se trec prin jeturi de apă. Nu trebuie lăsate să stea prea mult în apă deoarece se îmbibă şi nu mai sunt bune. După spălare se taie rondele căt mai mari posibil. 2. […]
Saramură de peşte cu garnitură de cartofi
1. Se curăţă peştii în interior şi de solzi, se spală şi se lasă întregi. Se pun la scurs pe un prosop absorbant şi se stropesc cu zeama de la o lămâie. Se presară cu verdeaţa tocată, sare şi piper şi se lasă la marinat 30 de minute. 2. Apoi, se iau pe rând şi […]
Ciorbă de peşte cu roşii
1. Peştele se curăţă, se spală foarte bine în apă rece, se taie felii şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa şi morcovul se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mică şi se pun la fiert în 2 l de apă, cu puţină sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. […]
Gogoşele de peşte cu pesmet
1. Se pune peştele la fiert cu puţină sare. După ce s-a fiert, se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. 2. Se înmoaie feliile de pâine în lapte şi se scurg. Carnea de peşte fiartă se desface cu atenţie să nu mai fie oase şi se dă prin maşina de tocat, împreună […]
Pui umplut cu ciuperci
1. Pentru început se pregăteşte puiul, se curăţă de pieliţe, se spală şi se scurge de apă. După ce s-a scurs bine, se unge şi în interior şi în exterior cu unt, sare şi piper. Pentru a fi fraged, se lasă la rece cât timp se prepară umplutura. 2. Următorul pas este prepararea compoziţiei cu […]
Budincă de mandarine cu frişcă
1. Pentru început se prepară gelatina. Se ţine în apă rece timp de 30 de minute şi se dizolvă în 6-8 linguri de lapte clocotit, apoi se pune să fiarbă la baie de aburi până capătă consistenţa unei creme gelatinoase. După aceea, se bagă la rece şi, din când în când, se mai amestecă să […]
Budincă de ciocolată
1. Se înmoaie gelatina în apă rece timp de 30 de minute şi apoi se dizolvă totul în 100 ml lapte clocotit. Se ţine la cald până când se prepară crema. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi puţină sare, peste care se toarnă încet restul de lapte fierbinte. 2. Ciocolata se topeşte la baie de […]
Ciorbă de fasole verde cu pui
1. Se taie şi se spală carnea, se scurge de apă şi se taie bucăţele. Apoi, împreună cu ceapa, se călesc în ulei până se rumenesc. Se adaugă 2 litri de apă caldă şi sare, după gust, şi se pun păstăile de fasole spă- late, curăţate la capete şi rupte în jumătăţi. Dacă nu aveţi […]
Orez sârbesc cu pui
1. Se spală orezul în două-trei ape şi se pune apoi la călit, într-o cratiţă cu puţin ulei, împreună cu ceapa tăiată mărunt şi celelalte legume fie date prin răzătoarea mică, fie tăiate rondele. Se adaugă apoi 700 ml de apă, lăsându-se să fiarbă până înghite orezul toată apa. Orezul cu bob lung nu trebuie […]
Salată orientală
1. Se spală cartofii bine şi se pun la fiert cu sare şi cu coajă într-o oală cu apă timp de aproape 40 de minute. 2. Separat, se pregătesc ouăle pentru maioneză, după reţeta tradiţională: unul se fierbe şi două rămân crude. După ce s-au fiert, se curăţă, se separă şi se mixează cu sare, […]