Ciorbă de legume

1. Ceapa împreună cu celelalte legume se curăţă şi se spală bine. 2. Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi rădăcinile de pătrunjel se taie rondele, de circa 1 cm grosime, ardeiul se taie felii, iar cartofii şi ţelina se taie cubuleţe. 3. Toate legumele se pun mai întâi la călit, în uleiul încins, într-o oală […]

Sărmăluţe în foi de varză acră

1. Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea. 2. Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie. 3. Se amestecă într-un castron ceapa […]

Salată de legume cu orez

1. Se spală vânăta şi dovlecelul şi se taie rondele. Se sărează şi se lasă 10 minute într-o strecurătoare, pentru a se scurge de zeamă. 2. Între timp, se spală orezul şi se pune la fiert. 3. După ce s-au scurs legumele, se pune mai întâi la prăjit dovlecelul şi mai apoi şi vânăta. După […]

Mâncărică de mazăre

1. Se pune mazărea într-o cratiţă cu 2 l de apă clocotită şi se fierbe 5 minute, până când se înmoaie. Într-o cană, se păstrează o parte din zeama în care a fiert mazărea. 2. Feliile de costiţă se taie bucăţi mici şi se prăjesc în uleiul de măsline. Când s-au rumenit, se scot din […]

Piept de pui cu rulouri din bacon şi crenvurşti

1. Se spală pieptul de pui, se taie felii subţiri, se condimentează şi se pune pe grătarul încins circa 7 minute pe fiecare parte. 2. Crenvurştii se taie pe jumătate şi se rulează câte 2 bucăţi într-o felie de bacon, formând rulouri care se prind cu o scobitoare. Se pun şi acestea pe grătar şi […]

Friptură de vită cu sos bechamel şi cartofi copţi

1. Pentru sosul bechamel se pune laptele într-o crăticioară la încălzit şi se adaugă făina, mestecând continuu ca să nu se formeze cocoloaşe. Când se mai îngroaşă, se pune untul şi se mai lasă să fiarbă până ajunge la consistenţa smântânii. La sfârşit se pune caşcavalul ras, amestecând până se încorporează. 2. Se spală carnea […]

Mixgrill apetisant

1. Se spală carnea şi se zvântă. 2. Carnea de vită, carnea de porc şi coastele de miel se sărează, se piperează şi se pun la marinat cu 4-5 linguri de ulei de măsline, busuioc şi rozmarin. Condimentele pot fi alese după gust. 3. Pieptul de pui dezosat se taie în felii subţiri, se condimentează […]

Piure de mere cu morcovi

1. Morcovii se spală, se curăţă de coajă şi se pun într-o crăticioară mică cu apă şi un vârf de cuţit de unt. Se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se înmoiae bine morcovii, aproximativ 20 de minute. 2. Între timp, merele se spală, se taie în sferturi şi se […]

Budincă de cartofi cu perişoare

1. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, timp de 25-30 de minute. 2. Între timp, se pregătesc perişoarele. Ceapa tocată mărunt se căleşte foarte puţin în unt şi se lasă să se răcească. Carnea tocată, oul, muştarul, o jumătate de linguriţă de sare, puţin piper, ceapa […]

Salată de cartofi noi

1. Se aleg cartofi mai mici, se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, timp de aproximativ jumătate de oră. Se curăţă apoi cartofii de coajă şi se pun într-un castron. Separat, într-o tigaie de teflon se căleşte uşor baconul tăiat cubuleţe. 2. Ceapa verde se toacă mărunt şi […]