Mâncare de fasole verde
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se toacă, iar ceapa şi usturoiul se taie mărunt. Într-o crăticioară se pun la călit ceapa şi usturoiul. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea tocată şi se călesc împreună. 2. Vinul îndoit cu apă se toarnă peste carnea tocată, se amestecă şi se lasă să […]
Salată Caesar
1. Salata verde se spală şi se lasă la scurs pe un grătar. Se rupe bucăţi şi se pune într-un castron mai mare. 2. Sardelele se rup în bucăţi foarte mici şi se amestecă uşor cu gălbenuşul frecat cu 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, muştarul, sare şi piper după gust. La […]
Ciuperci cu sos de smântână
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se rup de codiţe care se toacă mărunt. Se dau cu un praf de sare, se pun într-o folie de aluminiu şi se aşază într-o tavă. 2. Se toarnă peste ciuperci 2-3 linguri de unt topit, se presară pătrunjel verde, se închide folia şi se pun în cuptorul […]
Supă de cartofi
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Morcovii, ţelina şi păstâ rnacul se taie ca pentru supă şi se pun la fiert într-o oală cu 1,5-2 l de apă şi un praf de sare. Se adaugă ceapa verde tăiată bucăţi de 2-3 cm şi câteva fire de pătrunjel. La primele clocote se spumează, apoi […]
Spanac cu ouă
1. Spanacul se spală, se opăreşte în apă cu un praf de sare şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se taie apoi mărunt şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu puţin ulei. Se condimentează după gust cu sare, piper şi muştar şi se răstoarnă într-o formă unsă cu unt. 2. Se fac cu dosul […]
Spaghete bologneze
1. Spaghetele se fierb în apă clocotită cu un praf de sare. Se trec printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs, apoi se stropesc cu ulei de măsline. 2. Într-o tigaie cu ulei încins se căleşte carnea tocată. Se adaugă ceapa verde şi usturoiul fin tocate, ciupercile, ardeiul gras tăiat cubuleţe, roşiile […]
Clătite cu brânză dulce
1. Pentru aluatul de clătite, se bat ouăle cu făina cernută şi jumătate din laptele rece, până se obţine un aluat omogen. Se subţiază apoi cu restul de lapte şi se bate în continuare cu romul şi un praf de sare. Aluatul obţinut se lasă deoparte, să se odihnească, 15 minute. 2. Pentru umplutură, fructele […]
Clătite aperitiv
1. Se bat ouăle cu laptele, făina cernută, 50 g unt înmuiat şi un praf de sare, până se obţine un aluat omogen. Se acoperă cu un capac şi se lasă să se odihnească 15 minute. 2. Între timp, se pregăteşte umplutura. Brânza de burduf se pune într-un castron şi se pasează. Se adaugă smântâna, […]
Clătite cu vişine
1. Untul se freacă spumă, până se înmoaie. Se adaugă pe rând ouăle, apoi făina cu un praf de sare, laptele şi smântâna. Într-o tigaie încinsă cu puţin unt se coc pe rând clătitele şi se pun într-o folie din aluminiu să se păstreze calde. 2. Pentru umplutură, se pun vişinele la scurs într-o strecură […]
Prăjitură cu mac
1. Untul cu un praf de sare şi zahărul pudră se freacă spumă. Se adaugă pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare ou, până se înglobează în unt. 2. Separat, într-un ibric sau o crăticioară mai mică se fierbe laptele cu macul spălat. Se adaugă şi o lingură de miere, se fierbe 5 minute şi […]