Salată de fasole (de post)
1. Fasolea fiartă se scurge de supă şi se lasă într-o strecură toare să se răcească puţin. Ceapa, ridichea, ardeiul gras şi pătrunjelul se curăţă şi se spală. 2. Se pun boabele de fasole într‑un castron mai mare. Se adaugă ceapa tăiată rondele, peste care s-a presărat un praf de sare, ridichea tăiată bucăţi, ardeiul […]
Ouă coapte
1. Se răstoarnă smântâna într- un castron şi se amestecă bine cu un praf de sare. Se presară puţin şofran şi se amestecă uşor, doar de 2-3 ori. 2. Pentru copt, se folosesc 6 boluri termorezistente sau un vas mai mare, puţin mai adânc. Fiecare bol se unge cu unt şi se presară cu pesmet. […]
Prăjitură cu alune şi glazură de caramel
1. Într-o crăticioară cu fundul mai gros se pun la foc mic ciocolata rasă, untul, 200 g de zahăr şi 50 ml de lapte. Se amestecă bine până se obţine o compoziţie omogenă şi se topesc toate ingredientele. Se ia de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească. 2. Între timp, se separă […]
Budincă de pişcoturi cu mere şi piersici
1. Se rup pişcoturile în bucăţi mici şi se pun într-un castron. Peste ele se toarnă smântâna bătută cu două gălbenuşuri şi zahărul vanilat. 2. Separat, brânza proaspătă se pasează şi se amestecă bine cu un ou, jumătate din zahăr şi coaja rasă de lămâie. Merele se curăţă, se taie felii şi se presară cu […]
Cartofi umpluţi
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii. Se pun într-o tigaie încinsă cu ulei şi se călesc alături de ceapa tăiată solzişori. Se adaugă din când în când câte puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie bine ciupercile. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă deoparte […]
Friptură cu sos picant
1. Carnea de mânzat şi carnea de porc se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe. Se pune într-un castron şi se lasă la marinat într-un sos făcut din vin, pasta de tomate, oregano, usturoiul pisat, un vârf de linguriţă de sare, piper şi ardei iute fin tocat. Se pune la rece şi […]
Piure de urzici
1. Se curăţă urzicile şi se aleg numai vârfurile lujerilor cu frunzuliţe tinere. Se spală bine într-un vas mare cu multă apă, în 4-5 ape, până când ultima apa care rămâne în vas este fără urme de nisip sau alte impurităţi. 2. Urzicile curate se pun într-un vas cu 1-1,5 l de apă clocotită cu […]
Lapte de pasăre
1. Se pune laptele pe foc şi se aromează cu vanilie. Albuşurile se bat cu 100 g zahăr, până când spuma devine foarte densă şi se topeşte tot zahărul. Când laptele dă în fiert se lasă focul mic şi se adaugă găluşte de albuş bătut spumă. După 2-3 minute, se întorc şi se mai lasă […]
Guguluf cu fructe confiate
1. Se bat ouăle cu zahărul şi apa până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se adaugă untul frecat spumă şi se înglobează rapid, apoi se toarnă în ploaie făina cernută şi cacaua şi se amestecă uşor. 2. Fructele, toate tăiate cubuleţe, se pun în această compoziţie şi se […]
Chec mozaic
1. Se freacă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile şi se freacă bine, până se topeşte tot zahărul. Se adaugă şofranul sau cacaua, coaja rasă de portocale şi lichiorul şi se amestecă bine. 2. Treptat se adaugă făina cernută cu praful de copt şi la sfârşit albuşurile bătute spumă, stafidele, caisele […]