Ciorbă de peşte
1. Peştele se curăţă, se spală foarte bine cu apă rece, se taie bucăţi şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa şi morcovul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari ca pentru supă. Legumele se pun la foc în 2-2,5 l de apă cu un praf de sare şi se lasă să […]
Saramură de peşte
1. Peştele se spală, se curăţă de aripioare şi se tapetează cu un şervet absorbant. Se unge cu puţin ulei. 2. Se încălzeşte grătarul foarte bine şi se presară cu sare grunjoasă. Se pun feliile de peşte la fript şi se lasă pe fiecare parte câte 10-12 minute, având grijă să se pă trundă bine. […]
Rulouri de peşte cu spanac
1. Se spală peştele şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se tapetează cu un şervet absorbant, se pune într-un castron, se stropeşte cu zeama de lămâie, se presară cu sare şi piper şi se lasă la marinat 10 minute. 2. Pentru umplutură, prazul tăiat mărunt se căleşte în 1-2 linguri de ulei. Se adaugă […]
Sufleu de cartofi
1. Cartofii şi morcovul se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb aproximativ 25 de minute în apă cu un praf de sare. Se scurg şi se pasează imediat, cât încă mai sunt fierbinţi. 2. Se adaugă untul şi smântâna şi se amestecă bine. Se înglobează gălbenuşurile şi se condimentează cu sare şi […]
Cornuri cu mac (de post)
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de apă călduţă. Se lasă la crescut 10 minute, apoi se toarnă în făina cernută şi se frământă cu margarina frecată cu restul de zahăr, restul de apă călduţă, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se acoperă cu un şervet şi […]
Tartă cu mac
1. Se amestecă rapid făina, zahărul, zahărul vanilat, untul şi gălbenuşul, până se obţine un aluat nisipos. Se împarte în două, se acoperă cu folie transparentă şi se pune la frigider pentru jumătate de oră. Compotul se desface şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Pentru umplutură, se prepară budinca de vanilie conform instrucţiunilor […]
Pizza cu roşii şi ciuperci
1. Se dizolvă drojdia de bere şi zahărul în 150 ml apă călduţă. Se toarnă în făina cernută şi se amestecă bine cu oul, uleiul şi un praf de sare. Aluatul frământat se lasă la dospit, într-un loc cald, 15 minute. 2. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute în apă cu […]
Pizza cu ardei gras şi măsline (de post)
1. Se dizolvă drojdia de bere în apă călduţă cu o linguriţă de zahăr şi se toarnă în făina cernută. Se adaugă un praf de sare şi margarina înmuiată şi se frământă bine. Se acoperă apoi cu un şervet şi se lasă într-un loc cald, la dospit. 2. Pentru umplutură, ardeiul gras şi roşiile se […]
Legume cu pui
1. Într-o oală cu 1-1,5 l de apă şi un praf de sare se fierb 500 g cartofi, 2 gulii mijlocii şi 4 morcovi tineri, toate legumele curăţate şi tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă la foc mic 25 de minute, apoi se scurg şi se amestecă uşor cu 300 g piept de pui, […]
Piure cu spanac
1. Într-o tigaie cu o lingură de unt se călesc 500 g de spanac opărit şi scurs, tocat mărunt. Se adaugă 4 linguri de smântână şi se amestecă la foc mic până scade. 2. Separat, se pasează 600 g de cartofi fierţi cu 200 ml lapte fierbinte, o lingură de unt, 4 linguri de brânză […]