Pere fierte în vin

1. Perele se spală şi se curăţă de coajă, fără să se îndepărteze şi codiţele. La bază se taie drept şi se aşază într-o cratiţă. 2. Vinul se amestecă cu zahărul şi zeama de la o portocală. Se adaugă vanilia, cuişoarele şi scorţişoara, se amestecă uşor să se dizolve zahărul şi se toarnă în vasul […]

Ştrudele cu mere

1. Se desface aluatul şi se lasă deoparte să se decongeleze. Merele se spală, se curăţă, se taie cubuleţe şi se presară cu zeamă de lămâie şi zahăr tos. Separat, se amestecă pesmetul cu nucile, coaja de lămâie şi de portocală, zahărul pudră şi seminţele de floarea soarelui. 2. Se întinde aluatul, se unge cu […]

Ghiveci de legume cu ciuperci

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Usturoiul fin tocat se căleşte foarte puţin în uleiul încins, la care se adaugă imediat ciupercile tăiate felii. Se înăbuşă puţin, amestecând continuu. 2. Se pun apoi cepele, morcovii şi ţelina, toate tăiate mărunt. Se stinge cu supa de legume şi se fierbe 15 minute. Se adaugă […]

Borş de sfeclă

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Ceapa tocată mărunt, ţelina, morcovii şi pătrunjelul tocate mărunt se pun la fiert în 1,5-2 l de apă cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic 15-20 de minute. 2. Se adaugă sfecla tăiată julien, cartofii tăiaţi cubuleţe şi ardeiul […]

Ciuperci umplute şi salată verde

1. Ciupercile se şterg, se curăţă şi se spală. Codiţele se rup, se taie cubuleţe şi se călesc în ulei. Se adaugă ceapa şi usturoiul fin tocate şi se amestecă la foc mic până se călesc puţin. Se dau deoparte să se răcească. 2. Se adaugă roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe, cerealele, mărarul, sarea […]

Mămăliguţă cu brânză

1. Într-un ceaun sau într-o oală cu fundul mai gros se pune supa pe foc. Se adaugă cimbrul şi o lingură de mălai şi se lasă să dea în fiert. După primele clocote se toarnă în ploaie mălaiul şi se amestecă încontinuu, cu o lingură de lemn. Se ia mămăliga cu dosul lingurii de la […]

Papanaşi cu brânză dulce

1. Brânza proaspătă se pasează şi se amestecă bine cu smântâna, zahărul pudră, făina, gălbenuşurile, un praf de sare şi coaja rasă de lămâie. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine până se înglobează în aluat. 2. Când se obţine un aluat omogen se ia cu lingura din aluat şi se […]

Cremă de brânză dulce

1. Se freacă untul cu zahărul, zahărul vanilat şi un praf de sare, până se topeşte tot zahărul. Separat se bat gălbenuşurile până se albesc şi se înglobează treptat în crema de unt. 2. Stafidele se spală şi se usucă, iar caisele se taie cubuleţe. Lămâile se spală, se şterg şi se rad. Se taie […]

Ştrudele cu brânză şi spanac

1. Făina se amestecă uşor cu 125 ml apă călduţă în care s-a dizolvat sarea, oul, uleiul şi oţetul. Se frământă bine, până se obţine un aluat omogen, care se împarte în trei şi se lasă deoparte15 minute. 2. Între timp, se pregăteşte umplutura. Ceapa şi usturoiul tăiate mărunt se călesc în ulei. Se adaugă […]

Musaca cu brânză

1. Carnea tocată se pune într-o tigaie cu puţin ulei şi se căleşte uşor. Se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă, astfel încât să se pătrundă toată carnea. Se adaugă ceapa şi leurda tocate mărunt şi se mai lasă la foc mic doar 2 minute. 2. Se răstoarnă compoziţia de carne într-o tavă […]