Budincă de cartofi cu brânză
1. Cartofii se spală bine şi se fierb în apă cu un praf de sare. Se curăţă de coajă şi se zdrobesc cât încă mai sunt calzi. Se lasă deoparte să se răcească puţin, iar cuptorul se încălzeşte. 2. Cartofii pasaţi se amestecă cu brânza proaspătă, telemeaua şi caşcavalul rase, smântâna bătută cu gălbenuşurile, sare […]
Cremă de lămâie
1. Se separă gălbenuşurile şi se bat cu zahărul, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă densă. Separat, se bat şi albuşurile spumă. Se toarnă apoi peste gălbenuşuri, iar compoziţia obţinută se fierbe la bain-marie, 10 minute, având grijă să nu se prindă de vas. Se ia de pe foc, se amestecă […]
Friptură picantă de porc
1. Ficatul se taie, se spală şi se pune la macerat în lapte, 30 de minute. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi mici, de 2-3 cm. Ceapa se taie solzişori şi usturoiul se toacă mărunt. 2. Ceapa, usturoiul şi bucăţile de carne se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei. Se […]
Gulaş de vită cu cartofi
1. Carnea de vită se spală, se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul iute fin tocat. Se stinge cu apă şi se fierbe înăbuşit un sfert de oră. 2. Se adaugă vinul, se spumează şi se fierbe în continuare, până când se pătrunde carnea. Se adaugă apoi […]
Ciocolată caldă cu frişcă
1. Laptele dulce se fierbe şi se pune pe o plită încinsă sau pe foc mic să se păstreze fierbinte. 2. Separat, se bat gălbenuşul, zahărul, cacaua cernută şi zahărul vanilat. Când se omogenizează, se adaugă treptat câte puţin lapte fierbinte, amestecând continuu. Dacă laptele nu este fierbinte, se mai poate pune puţin pe foc, […]
Prăjitură cu vişine şi ciocolată
1. Ciocolata rasă se topeşte la cald. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine, apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi făina. Se amestecă uşor, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 30 de minute. 2. […]
Tartă de ciocolată
O tartă de ciocolată bună de te lingi pe degete, gata în puțin mai mult de o oră, după o rețetă foarte simplă. 1. Untul se lasă la temperatura camerei să se înmoaie, apoi se freacă cu 100 g zahăr şi zahărul vanilat. Separat, ciocolata rasă se topeşte la bainmarie, până se obţine o cremă […]
Supă-cremă de pui cu legume
1. Pieptul de pui se spală, se curăţă şi se pune la fiert într-o oală cu 2-3 l de apă. După primul clocot se spumează sau se schimbă apa şi se adaugă ceapa, morcovii şi păstârnacul curăţate şi tăiate ca pentru supă. 2. După un sfert de oră se adaugă şi cartofii curăţaţi şi tăiaţi […]
Profiterol cu îngheţată
1. Se pun pe foc laptele, cu un praf de sare, şi untul şi după primele clocote se adaugă, în bloc, făina cernută. Se ia de pe foc şi se amestecă bine, până se omogenizează. Se lasă puţin să se răcească şi se adaugă pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. 2. Într-o tavă unsă […]
Tort profiterol
1. Într-o crăticioară mică se pun pe foc laptele, untul, zahărul şi un praf de sare. După primele clocote se adaugă, în bloc, făina cernută, apoi se ia cratiţa de pe foc şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Când aluatul devine omogen şi se răceşte puţin se încorporează pe rând ouăle, amestecând […]