Ghiveci cu carne de porc
1. Carnea se spală, se taie cubuleţe de 3-4 cm şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se adaugă costiţa tăiată felii subţiri şi se lasă pe foc doar cât să se călească puţin. Se scot bucăţile de carne şi se pun separat. 2. În uleiul rămas, se călesc morcovii şi ţelina tăiaţi felii, […]
Ciorbă de peşte
1. Peştele se curăţă, se spală foarte bine cu apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa, morcovul şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari ca pentru supă. Se pun la foc în 2-3 l de apă cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă un sfert […]
Ruladă de carne cu măsline
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se toacă, folosind o sită mai deasă. Se adaugă ceapa călită în unt, franzela tăiată cubuleţe, înmuiată în lapte, ouăle, baconul tăiat cubuleţe, verdeaţa, o lingură de pesmet, o linguriţă rasă de sare şi piper. 2. Se amestecă bine, adăugând treptat supa puţin încălzită şi măslinele. […]
Ostropel de pui
1. Carnea de pui se curăţă, se spală şi se taie bucăţi potrivit de mari, ca să se poată pătrunde mai bine la prăjit. Bucăţile de carne se lasă la scurs sau se tapetează cu un şervet să se usuce şi se pun la prăjit într-o tigaie încinsă cu ulei. 2. Se adaugă ceapa tocată […]
Ciuperci pane
1. Se aleg ciuperci cu pălăria mai mare, care se curăţă, se spală şi se lasă la scurs, cu lamelele în jos, pe un şervet absorbant. 2. Când sunt bine scurse, se piperează puţin, se trec rapid prin făină şi se scutură de surplusul de făină. Se trec apoi prin oul bătut cu sare şi […]
Dulceaţă de portocale
1. Se aleg portocale potrivit de mari, care au şi coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja luciosă. Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de pe o zi pe alta. 2. Se fierb portocalele 2 – 3 […]
Budincă de portocale cu şodou de vanilie
1. Pentru copt, se foloseşte o formă de budincă unsă cu puţin ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se unge apoi hârtia cu miere de albine şi se presară cu coajă de portocale confiată. 2. O portocală se taie felii şi se aşază în forma de budincă, iar cealaltă portocală se taie în jumătăţi […]
Salată cu varză murată
1. Morcovii, mazărea şi cartofii se fierb separat în apă cu un praf de sare. Se scurg apoi şi se lasă să se răcească. Varza murată se stoarce bine de zeamă şi se toacă fideluţă. Se pune într-un castron mai mare, se presară cu piper şi se stropeşte cu ulei de măsline. 2. Se adaugă […]
Supersalată de pui
1. Pieptul de pui, caşcavalul şi ouăle fierte se taie cubuleţe şi se pun într-un castron. Ceapa tăiată solzişori se dă cu un praf de sare şi se lasă puţin deoparte. Se pune apoi în salată cu roşiile tăiate felii. 2. Separat se freacă maioneza cu muştarul şi se condimentează cu sare şi piper. Se […]
Salată de paste cu brânză şi măsline
1. Într-o oală cu fundul mai gros, se pun la fiert 2-3 l de apă cu un praf de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei. După primele clocote se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă atât cât este indicat pe pachet. Se scurg apoi de apa clocotită, se trec printr-un jet cu […]