Budincă din clătite
1. Pentru clătite, se batgălbenuşurile cu jumătate din lapte şi făina adăugată treptat, apoi se subţiază cu restul de lapte şi se aromează cu rom şi coaja rasă de lămâie. La sfârşit se înglobează albuşurile bătute spumă, amestecând uşor. 2. Într-o tigaie bine încinsă, unsă cu puţin ulei, se coc pe rând clătitele. Dacă se […]
Clătite cu brânză dulce şi struguri
1. Se amestecă gălbenuşurile cu laptele, făina, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi un praf de sare, apoi se înglobează albuşurile bătute spumă cu zahărul. Se fac din această compoziţie patru clătite, care se coc pe rând într-o tigaie bine încinsă şi unsă cu puţin ulei. 2. Pentru umplutură, se pasează brânza proaspătă cu zahărul, […]
Clătite cu gutui din compot
1. Pentru compot, se face un sirop din apă şi zahăr, care se aromează cu scorţişoară, cuişoare şi anason. Se adaugă apoi gutuile tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute. Când se răceşte compotul, se scot bucăţile de gutui din compot şi se amestecă uşor cu mierea şi caisele uscate tăiate felii. […]
Bărcuţe umplute cu brânză
1. Ardeii graşi se spală, se taie pe lung în trei şi se curăţă de seminţe. Se aleg feliile mai mari şi se păstrează pentru umplut, iar 2-3 felii mai mici se taie cubuleţe. Şunca şi caşcavalul se taie în formă triunghiulară. 2. Brânza dulce se pasează şi se amestecă cu smântâna, caşcavalul ras, ardeiul […]
Cotlet de berbec în crustă picantă
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi de grăsime şi se condimentează pe toate părţile cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se aşază într-o tavă, se unge cu puţin ulei, se stropeşte cu vin şi se coace în cuptorul foarte bine încins, 15-20 minute. 2. Între timp, se pregăteşte compoziţia pentru crusta picantă. […]
Frigărui de berbec cu salată
1. Castravetele se spală, se curăţă de coajă şi se taie felii foarte subţiri. Se pun într-un castron şi se amestecă uşor cu usturoiul pisat cu sare şi frecat cu ulei, iaurtul şi brânza proaspătă. Se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se lasă la rece până se serveşte. 2. Pentru frigărui, carnea […]
Trufe cu nuci şi stafide
1. Stafidele se spală cu apă călduţă, se curăţă de codiţe, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat 15-20 de minute. Nucile se usucă 10 minute în cuptorul încins cu uşa deschisă, apoi se taie mărunt. Se acoperă o tavă cu o folie din aluminiu sau cu hârtie de copt. 2. Ciocolata rasă […]
Chec cu miere şi nuci
1. Mărul se spală, se curăţă de coajă şi se rade. Se stropeşte cu zeama de lămâie şi se amestecă uşor. 2. Separat, untul se freacă cu mierea de albine şi ouăle adăugate pe rând. Se aromează cu vanilia tocată mărunt şi se amestecă apoi cu vişinata, nucile tocate, cacaua, făina cernută cu praful de […]
Prăjitură cu nuci şi mere
1. Se freacă untul cu jumătate din zahăr, zahărul vanilat şi romul, până se topeşte tot zahărul, apoi se adaugă unul câte unul gălbenuşurile şi se freacă în continuare până se înglobează în crema de unt. Se adaugă făina cernută cu praful de copt, laptele şi merele rase. Se amestecă uşor adăugând treptat albuşurile bătute […]
Piure de banane cu orez şi iaurt
1. Se curăţă orezul, se spală şi se fierbe în 200-250 ml apă, până începe să înflorească. Se scurge apa şi se adaugă laptele cald. Se fierbe în continuare până se înmoaie bine toate boabele de orez, având grijă să nu se prindă de vas şi să se afume. Dacă a scăzut prea mult, se […]