Cruşon de gutui
1. Gutuile se şterg bine cu un şervet curat, să se îndepărteze tot puful de pe ele, se spală şi se taie în jumătăţi. Se curăţă de seminţe, eliminând toată partea tare din jurul seminţelor, apoi se taie felii şi se stropesc cu zeamă de lămâie. 2. Batonul de scorţişoară se rupe în bucăţi mici […]
Gutui umplute cu nuci
1. Gutuile se curăţă de puf, se spală şi se taie în jumătăţi. Se curăţă de seminţe, eliminând şi toată partea tare din jurul seminţelor. 2. Se amestecă o lingură de unt cu o lingură de miere şi 3 linguri de suc de portocale. Se ung jumătăţile de gutui cu această compoziţie şi se aşază […]
Frigărui din pui cu ardei gras
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe. Se condimentează cu sare şi piper, iar ardeiul gras spălat şi curăţat se taie bucăţi. 2. Pe beţele de frigărui puţin umezite, se înfig alternativ bucăţi de carne şi ardei. Se stropesc cu puţin ulei şi se frig pe grătarul foarte bine încins, […]
Piept de pui cu sos de roşii şi măsline
1. Pentru sos, ceapa şi usturoiul fin tocate se călesc în ulei. Se sting cu 2-3 linguri apă şi se înăbuşă câteva minute. Se adaugă vinul şi ardeiul iute curăţat de seminţe, fin tocat şi se fierbe 10 minute. 2. Se mai pun roşiile, o jumătate de linguriţă de rozmarin şi măslinele opărite, crestate pe […]
Tarte cu şuncă şi legume
1. Făina cernută cu praful de copt se frământă rapid cu untul tăiat cubuleţe, apa rece, oţetul şi oul bătut cu un praf de sare. Se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece jumătate de oră. 2. Se întinde aluatul, se pune în formele unse cu puţin unt şi se mai lasă […]
Conopidă cu dovlecei în oţet
1. Conopida se curăţă şi se desface în bucheţele mici, care se pun în apă rece cu sare şi se lasă 10 minute. Dovleceii se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Într-o oală de 2-3 l, se amestecă oţetul cu 500 ml apă, la care se adaugă sarea, piperul, zahărul şi coriandrul. Se […]
Zarzavat cu sare pentru ciorbe
1. Tot zarzavatul se curăţă şi se cântăreşte. (La 1 kg de zarzavat curăţat trebuie să se folosească 225 g sare grunjoasă.) Se spală apoi, se taie mărunt sau se rade şi se pune într-un castron mai mare sau un lighenaş. Pe fiecare strat se presară sare, iar ţelina se toacă ultima şi imediat se […]
Castraveciori muraţi
1. Castraveţii se spală şi se pun într-un lighenaş cu apă rece şi puţină sare (o lingură de sare la 3-4 l de apă) şi se lasă 3-4 ore. 2. Se aşază apoi în borcanele curate, având grijă ca la fundul borcanelor să se pună câteva rămurele de mărar, câteva boabe de piper, frunze de […]
Ghiveci de legume cu carne de mânzat
1. Se spală carnea şi se taie cubuleţe. Se căleşte împreună cu ceapa tocată mărunt şi usturoiul, într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei. Se adaugă ciupercile, morcovul şi ţelina tăiate rondele, apoi se sting cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit jumătate de oră. Se condimentează cu sare şi piper şi se răstoarnă […]
Conopidă gratinată
1. Conopida se curăţă, se desface în bucheţele mici şi se lasă în apă rece. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie felii. Separat se fierb 5 minute în apă cu sare, apoi se lasă la scurs. 2. Ceapa tocată mărunt se căleşte în unt, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă şi […]