Tocăniţă cu legume şi carne de porc
1. Se spală carnea, se taie cubuleţe şi se căleşte într-o tigaie cu ulei. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, jumătate linguriţă de sare şi puţin piper. Se amestecă până se căleşte ceapa, doar până devine lucioasă şi aurie. Se stinge cu 2 polonice de apă caldă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, amestecând […]
Chefir cu zmeură
1. Zmeura se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare, iar seminţele de pin se pun într-o tigaie cu fundul mai gros şi se prăjesc fără grăsime. Se amestecă continuu până se rumenesc uşor. 2. Chefirul se pune într-un castron şi se amestecă cu zahărul şi zeama de lămâie. Se freacă până se topeşte […]
Friptură cu sos alb şi ciuperci
1. Bucăţile de carne se dau cu un praf de sare şi piper, apoi se trec prin făină, se bat între palme şi se prăjesc în ulei. Se lasă pe fiecare parte câte 8-10 minute, la foc potrivit, până se rumenesc frumos. 2. Separat, într-o tigaie cu unt se călesc ciupercile tăiate felii. Se amestecă […]
Şniţele cu piure de cartofi şi brânză
1. Bucăţile de carne se condimentează cu sare şi piper, apoi se bat cu ciocanul de şniţele şi se lasă 10-15 minute deoparte. 2. Se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc în ulei, la foc potrivit, până devin aurii. Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă şi se păstrează calde. 3. […]
Îngheţată de iaurt cu zmeură
1. Brânza proaspătă, foarte bine scursă, se pasează cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se mixează cu iaurtul şi smântâna, până se obţine o cremă omogenă. Se adaugă după gust zeama de lămâie şi se mai bate puţin, apoi se pune într-un bol şi se lasă la congelator aproximativ jumătate de oră. 2. Se mixează […]
Îngheţată de ciocolată şi vanilie
1. Gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat se bat spumă şi se amestecă cu laptele fierbinte adăugat treptat. Se pune la foc mic şi se amestecă uşor, până se îngroaşă puţin, având grijă să nu clocotească. 2. Ciocolata rasă cu 3 linguri de smântână se pun deasupra unui vas cu apă clocotită şi se amestecă […]
Îngheţată albă cu fructe
1. Ciocolata se rade şi se topeşte în laptele cald, la foc mic, fără să clocotească. 2. Gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat se bat spumă, apoi se adaugă treptat laptele cu ciocolata topită şi se lasă deoparte să se răcească. 3. Între timp se bate frişca, apoi se înglobează în îngheţata rece, amestecând uşor. […]
Îngheţată de pepene galben
1. Se pun pe foc 500 ml apă în care se dizolvă zahărul. Se clocoteşte 5 minute şi se lasă să se răcească. 2. Pepenele galben se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie cubuleţe şi se pasează. Se bate sau se mixează până se obţine un piure. Se adaugă siropul răcit amestecat cu […]
Îngheţată cu fructe de pădure
1. Brânza proaspătă se pasează şi amestecă cu zahărul, zahărul vanilat şi afinele. Se adaugă frişca bătută şi se amestecă uşor până se obţine o cremă omogenă. Se pune într-un vas metalic şi se congelează 3-4 ore. 2. Pentru sirop, jumătate din cantitatea de afine se pasează şi se pune într-un vas. Se adaugă apa, […]
Orez cu legume şi suc de roşii
1. Spanacul se curăţă, se spală şi se opăreşte în apă cu sare. Se lasă apoi la scurs într-o strecurătoare. 2. Orezul se curăţă de impurităţi, se spală şi se căleşte un minut într-o tigaie încinsă cu o lingură de unt. Se adaugă morcovul tăiat cubuleţe, se amestecă uşor şi se stinge cu 200 ml […]