Plăcintă cu prune

1. Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se topesc în jumătate din laptele călduţ. Se lasă 10 minute într-un loc cald, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se amestecă cu un ou bătut cu un praf de sare, restul de lapte călduţ aromat cu zahărul vanilat şi untul frecat […]

Gogoşi cu prune

1. Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină şi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se lasă la cald 10-15 minute. 2. Între timp, untul se freacă cu zahărul şi gălbenuşurile. Se frământă apoi cu drojdia crescută, restul de făină şi […]

Îngheţată de zmeură

1. Zmeura se spală şi se curăţă. Câteva fructe se păstrează pentru ornat, iar restul se pasează. 2. Din zahăr şi 70 ml de apă se face, la foc mic, un sirop. Când se răceşte, se amestecă cu jumătate din zmeura pasată. Se adaugă albuşurile şi se mixează până se obţine o spumă densă, care […]

Tarte cu struguri

1. Se freacă untul cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, smântâna, un praf de sare şi făina. Se amestecă până se omogenizează, se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 30 minute. 2. Pentru umplutură, se bat gălbenuşurile cu zahărul, laptele fiert cu vanilia şi făina adăugată treptat. Crema se fierbe la […]

Plăcintă cu struguri

1. Într-o adâncitură făcută în făina cernută se toarnă oul bătut cu zahărul şi zahărul vanilat, untul tăiat cubuleţe şi un praf de sare. Se frământă rapid un aluat, apoi se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 30 minute. 2. Pentru umplutură, se bat gălbenuşurile cu zahărul, până când acesta se […]

Budincă de ciuperci

1. Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în unt. Se adaugă ciupercile bine spălate şi tăiate felii, sare şi piper şi se înăbuşă la foc mic până dispare toată apa din tigaie. Se răs- toarnă într-un castron mai mare şi se lasă deoparte să se răcească. 2. Se adaugă miezul de franzelă înmuiat în […]

Pizza cu ciuperci

1. Se frământă un aluat din făina cernută, drojdia de bere şi zahărul dizolvate în apa călduţă, un praf de sare şi ulei. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă într-un loc cald, la dospit, o oră. 2. Între timp, se încinge cuptorul şi se pregăteşte umplutura. Ciupercile, ceapa şi usturoiul se […]

Clătite cu ciuperci

1. Se bat ouăle cu un praf de sare, apoi se adaugă în ploaie făina şi treptat laptele rece. Când se obţine o compoziţie omogenă, se lasă deoparte 20-25 minute, să se odihnească. 2. Între timp, se pregăteşte umplutura. Ceapa şi ciupercile bine spălate şi tocate mărunt se călesc într-o tigaie cu unt. Se sting […]

Griş cu lapte

1. Într-o crăticioară cu fundul mai gros se pune la fiert laptele cu batonul de vanilie. Când laptele clocoteşte se reduce focul şi se adaugă grişul, în ploaie, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloaşe. 2. Se lasă să fiarbă 9-10 minute, timp în care se adaugă mierea de albine şi coaja rasă de lămâie. […]

Peşte pane

1. Peştele se spală cu apă rece, se usucă şi se taie în bucăţi groase de 1 cm. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se stropeşte cu vin şi se lasă la rece 10 – 15 minute. 2. Între timp, usturoiul se toacă şi se pisează cu puţină sare şi verdeaţa uscată, după preferinţe. […]