Ciuperci cu sos de smântână şi paste
1. Se fierb pastele în apă cu sare, atât timp cât este indicat pe ambalaj. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. 2. Ciupercile se spală şi se taie felii. Se înăbuşă într-o tigaie încinsă cu unt şi se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă morcovii tăiaţi cubuleţe […]
Salam de biscuiţi
1. Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat. 2. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de […]
Bomboane din biscuiţi cu fructe confiate
1. Caisele se taie cubuleţe de 1-1,5 cm. 2. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de tocat. Se toacă în continuare şi biscuiţii. 3. Se amestecă într-un castron nucile, biscuiţii, romul, zahărul pudră, cacaua cernută şi gemul de caise adăugat treptat. Compoziţia obţinută […]
Gulii umplute
1. Se aleg gulii proaspete, cam de aceeaşi mărime. Se curăţă, se spală şi se taie câte un căpăcel la fiecare. Se scoate miezul şi se presară cu un praf de sare. 2. Carnea şi ceapa se toacă şi se amestecă cu miezul de franzelă înmuiat şi stors, oul bătut, orezul curăţat şi spălat, sare, […]
Supă de gulii cu crutoane
1. Se curăţă ceapa, păstârnacul şi morcovii. Se taie în sferturi şi se pun la fiert în 3 l de apă cu sare. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se scot şi se adaugă cartofii şi guliile tăiate cubuleţe. 2. Se acoperă şi se fierbe în continuare până se înmoaie legumelele. Se potriveşte la […]
Salată de crudităţi cu pastramă de vită
1. Se aleg gulii proaspete. Se curăţă, se spală şi se taie felii subţiri. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie fideluţă, iar ceapa se taie solzişori. Ceapa verde se toacă mărunt. 2. Toate legumele astfel pregătite se pun într-un castron şi se stropesc cu un sos făcut din oţet, 2 linguri de apă, […]
Cremă de zahăr ars
1. Se pun 3 linguri de zahăr într-un vas termorezistent de 1 l sau într-o cratiţă mică, cu fundul gros. Se pune la cuptor şi se lasă să se caramelizeze puţin zahărul, doar cât să se formeze puţină spumă, apoi se scoate vasul din cuptor şi se înclină cât să se tapeteze cu zahărul ars […]
Brânzoaice cu mere şi stafide
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ. Se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se amestecă cu puţină făină, apoi se acoperă şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute. 2. Se adaugă ouăle bătute cu un praf de sare, zahărul, zahărul vanilat şi […]
Peşte la cuptor cu lămâie
1. Peştele se curăţă, se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. Se condimentează cu sare, piper şi boia de ardei şi se stropeşte cu zeama de la o lămâie. Se păstrează la rece 10-15 minute. 2. Se încălzeşte cuptorul. Se pune peştele condimentat într-o folie de aluminiu şi se stropeşte cu ulei. […]
Budincă cu prăjituri şi dulceaţă
1. Se bat spumă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, până se topeşte tot zahărul. Se bate în continuare, adăugând treptat câte o lingură de ulei. 2. Făina se cerne cu praful de copt, apoi se adaugă în ploaie în crema de ou. Se amestecă uşor, de jos în sus şi se toarnă într-o tavă […]