Minitort cu cremă de ciocolată

1. Se fac două blaturi, unul alb cu vanilie şi unul cu cacao. Se bat spumă 6 ouă cu 6 linguri de zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă treptat 2 linguri de ulei şi, în ploaie, 6 linguri făină, cernută cu amidonul. Se toarnă într-o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile 20×30 cm, tapetată cu hârtie pentru […]

Salată cu porumb fiert şi pui

1. Pieptul de pui se spală şi se pune la fiert în apă cu sare, într-un vas mic cu apă puţin peste nivelul cărnii. Se adaugă morcovii curăţaţi şi spălaţi şi un praf de sare. Se spumează şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, cât să se pătrundă morcovii şi carnea. Se scurg apoi […]

Salată de cartofi cu sos de brânză

1. Cartofii se spală şi se fierb în apă cu sare, 30 minute. Se scurg de apă, apoi se lasă să se răcească puţin şi se curăţă de coajă când încă mai sunt calzi. Cartofii se taie felii, se dau cu un praf de sare şi se ung cu unt. 2. Castraveţii se taie fideluţă, […]

Salată de paste cu ton

1. Pastele făinoase se fierb în apă cu sare conform indicaţiilor de pe pachet. Când au fiert se trec printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. 2. Uleiul se amestecă cu zeama de lămâie şi verdeaţa uscată. Se freacă energic până se zdrobeşte verdeaţa. 3. Pastele fierte se pun într-un castron mare […]

Pandişpan cu frişcă şi fructe confiate

1. Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă gălbenuşurile bătute separat şi făina, în ploaie. Se amestecă uşor de jos în sus. Se toarnă jumătate din compoziţie într-o formă mică, rotundă, tapetată cu unt şi făină. 2. Restul compoziţiei se amestecă cu cacaua şi se toarnă în aceeaşi tavă, numai în […]

Fursecuri picante

1. Se cerne făina şi se frământă cu untul frecat spumă, telemeaua rasă, un gălbenuş, o linguriţă rasă de sare, un praf de piper şi muştar. Dacă este nevoie, se mai pot adăuga 2-3 linguri de apă. Aluatul trebuie să se lucreze uşor, să se poată întinde. Se acoperă aluatul cu un şervet de bucătărie […]

Chifteluţe din ficat de pasăre

1. Ficatul de pasăre se spală şi se lasă în apă rece. Se schimbă apa de 2-3 ori, apoi se pune la fiert într-o oală mică cu apă şi un praf de sare. După primul clocot se lasă focul mic şi se fierbe aproximativ 10 minute. 2. Ficatul fiert se scurge, se lasă puţin să […]

Cocteil energizant

1. Portocalele se storc, iar sucul rezultat (250-300 ml) se pune într-un blender. Se adaugă miezul de grepfrut tăiat în cubuleţe şi miezul de kiwi. Se amestecă, apoi se adaugă apa minerală şi se mai amestecă puţin. Pentru ornat, se păstrează câteva felii de kiwi şi de portocale. 2. În 4 pahare înalte se pun […]

Plăcintă cu clătite

1. Se amestecă făina cu laptele şi ouăle. Se bate cu telul până se obţine un aluat omogen, apoi se lasă deoparte 10 minute. Din această compoziţie se prăjesc pe rând, într-o tigaie cu puţin ulei 8 clătite mai groase. 2. Pentru cremă, se amestecă laptele rece cu gălbenuşurile, 4 linguri de zahăr, făina, amidonul […]

Salată festivă

1. Se amestecă maioneza cu smântâna, adăugată puţin câte puţin şi se condimentează după gust cu sare, piper, muştar şi zeamă de lămâie. Se pune apoi într-un castron mai mare, unde urmează să se pună pe rând şi restul ingredientele. 2. Ţelina se curăţă, se spală şi se dă pe răzătoarea mare. Imediat se pune […]