Cocteil de lămâie
1. Lămâile şi portocalele se spală foarte bine cu apă călduţă. Căpşunile sau zmeura se spală cu apă rece şi se curăţă de codiţe. Vinul se păstrează la rece. 2. Se storc portocalele şi 2 lămâi, apoi se amestecă cu lichiorul de portocale şi 200 g căpşuni sau zmeura mixate, o lămâie tăiată felii şi […]
Ardei graşi cu brânză şi şuncă
1. Ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. 2. Ceapa se toacă mărunt şi se dă cu un praf de sare, iar castraveţii se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. 3. Se pasează brânza proaspătă şi se amestecă cu smântâna, şunca presată tăiată cubuleţe, ceapa şi castraveţii. Se […]
Legume cu orez
1. Toate legumele se spală şi se lasă la scurs. La roşii şi dovlecei se taie câte un capac şi se scobesc cu o linguriţă, iar ardeii graşi se taie în partea codiţei şi se curăţă de seminţe. 2. Orezul se spală şi se căleşte 1-2 minute în ulei încins. Se stinge cu 200 ml […]
Ceapă cu carne
1. Cepele se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare şi oţet, 10 minute. Se lasă să se scurgă, iar când s-au răcit se taie la fiecare capacul unde a fost rădăcina. Se scoate miezul şi se lasă la fiecare ceapă câte 2 sau 3 foi, dacă acestea sunt mai subţiri. Miezul […]
Pandişpan cu frişcă şi fructe confiate
1. Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă gălbenuşurile bătute separat şi făina, în ploaie. Se amestecă uşor de jos în sus. Se toarnă jumătate din compoziţie într-o formă mică, rotundă, tapetată cu unt şi făină. 2. Restul compoziţiei se amestecă cu cacaua şi se toarnă în aceeaşi tavă, numai în […]
Salată de fructe cu fistic
1. Fructele se spală, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Se pun într‑un castron şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se presară zahăr, se adaugă coniacul, apoi se amestecă uşor şi se pun o oră la frigider. 2. Stafidele se spală cu apă călduţă, se curăţă şi se pun separat într-un vas […]
Ruladă “buturugă”
1. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi zeama de lămâie. Se bat până se întăreşte spuma, apoi se adaugă gălbenuşurile şi făina amestecată cu amidonul, amestecând uşor, de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pergament şi se coace 15 minute, la foc potrivit, în cuptorul bine încins. […]
Tort alb
1. Se bat gălbenuşurile cu jumătate din zahăr şi zahărul vanilat, până se topeşte tot zahărul. În albuşurile bătute spumă se adaugă restul de zahăr şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. 2. Cu o lingură de lemn se amestecă uşor cele două compoziţii. Se adaugă făina cernută cu amidonul, se […]
Raţă la cuptor cu varză roşie
1. Raţa se curăţă, se spală şi se usucă. Se condimentează cu sare, piper şi o linguriţă de muştar. Se pune la rece şi se lasă la macerat 30 minute. 2. Merele se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se călesc în unt, apoi se adaugă morcovul şi prazul tocate mărunt. Se stinge cu […]
Salată de peşte cu legume
1. Peştele afumat se curăţă de oase şi de pieliţă. Se desface în fâşii şi se stropeşte cu 1-2 linguri zeamă de lămâie. Morcovii şi cartofii fierţi se taie cubuleţe. Ouăle fierte se curăţă şi se taie felii. 2. Se amestecă maioneza cu smântâna păstrată o jumătate de oră la temperatura camerei şi se condimentează […]