Supă de praz (de post)

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Morcovii, ţelina şi păstârnacul se taie în sferturi şi se fierb 30 minute într-o oală cu 3 l de apă şi un praf de sare. 2. Se strecoară supa şi se pune din nou la foc. Zarzavatul fiert se lasă deoparte. Se adaugă prazul tăiat rondele, usturoiul […]

Plăcintă picantă cu brânză şi praz

1. Se cerne făina cu praful de copt, apoi se adaugă laptele, un praf de sare şi margarina tăiată cubuleţe. Se frământă rapid un aluat, se acoperă cu folie transparentă şi se păstrează la rece o oră. 2. Între timp, prazul se curăţă, se taie rondele şi se fierbe în lapte. Se adaugă câteva picături […]

Pulpe de pui cu praz

1. Pulpele de pui se curăţă, se spală, apoi se taie astfel încât să se poată umple. Se condimentează cu sare, piper şi boia de ardei şi se lasă la rece aproximativ 30 minute. 2. Morcovii şi prazul se curăţă şi se spală. Se taie mărunt un morcov şi un fir de praz, apoi se […]

Supă de pui cu legume

1. Carnea se spală şi se pune la fiert în 2 litri de apă cu un praf de sare. După primul clocot, se spumează. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se adaugă ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate sferturi. Se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 15 minute. 2. Se pun […]

Brioşe cu ciocolată

1. Ciocolata rasă, untul, zahărul şi zahărul vanilat se pun deasupra unui vas cu apă caldă şi se amestecă până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă omogenă. Se lasă apoi să se răcească. 2. Se adaugă gălbenuşurile, smântâna, coniacul, făina amestecată cu cacaua şi praful de copt şi albuşurile bătute spumă. Se […]

Sufleuri cu rom şi ciocolată

1. Se pregătesc patru vase termorezistente pentru copt, de minim 200 ml capacitate, care se ung cu unt şi se tapetează cu puţin zahăr pudră. 2. Se încălzeşte laptele, apoi se adaugă ciocolata rasă şi 3 linguri de zahăr. Se amestecă până se topeşte tot zahărul, apoi se lasă deoparte să se răcească. 3. Între […]

Salată de peşte cu măsline şi porumb fiert

1. Grepfruturile se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de miez, care se pune separat într-un castron. Cojile se păstrează pentru umplut. Peştele afumat se curăţă de oase şi se desface fâşii. 2. Se amestecă într-un castron miezul de grepfrut cu peştele afumat, măslinele, hreanul ras, caperele, porumbul fiert şi pătrunjelul verde tocat […]

Paste cu sos de roşii şi măsline (de post)

1. Pastele se fierb în apă cu sare, respectând timpul indicat pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. 2. Pentru sos, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit 10 minute. Se adaugă […]

Mâncare de pui cu măsline

1. Carnea se curăţă, se spală şi se căleşte în ulei. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 15-20 minute. 2. Se adaugă măslinele crestate longitudinal în 1-2 locuri şi dovlecelul tăiat cubuleţe. Se lasă la foc mic şi după 5 minute se adaugă […]

Chifteluţe cu ouă fierte

1. Într-o oală mică cu apă şi un praf de sare, se pun la fiert 6 ouă. Carnea tocată se pune într-un castron şi se amestecă cu franzela tăiată cubuleţe, înmuiată în lapte, usturoiul pisat, 2 ouă crude bătute, amidonul, sare şi o lingură de pătrunjel verde tocat mărunt. 2. Se împarte compoziţia în 12 […]