Salată cu paste

1. Pentru sos, morcovii şi păstârnacul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se călesc în unt încins, apoi se sting cu 100 ml apă călduţă şi se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se pasează sau se mixează până se obţine un piure şi se amestecă cu smântâna. Se condimentează după gust cu sare, […]

Ardei graşi umpluţi cu brânză

1. Ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Brânza proaspătă se pasează şi se amestecă cu ouăle bătute şi pesmetul. Se adaugă şunca presată tăiată cubuleţe, caşcavalul ras, laptele, pătrunjelul verde fin tocat, sare şi piper. 2. Se umplu jumătăţile de ardei cu această compoziţie şi se aşază într-un […]

Pizza cu ardei graşi şi cârnăciori

1. Se dizolvă drojdia de bere şi zahărul în 2-3 linguri apă călduţă. Se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută, se acoperă, se pune într-un loc călduţ şi se lasă să crească, 5-10 minute. 2. Se frământă apoi cu toată făina şi 200 ml apă călduţă cu puţină sare. Se acoperă cu un şervet […]

Cremă caramel cu struguri

1. Se bat spumă albuşurile, apoi se adaugă 4 linguri de zahăr şi romul. Se bat în continuare până când se întăresc din nou şi se pun la rece. Gălbenuşurile se amestecă cu făina, amidonul şi 250 ml lapte rece. 2. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se caramelizează 2 linguri de zahăr. Se lasă […]

Clătite cu frişcă şi struguri

1. Se bat ouăle cu un praf de sare. Se adaugă treptat făina, laptele rece şi romul, amestecând continuu să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă aluatul deoparte, 10-15 minute, să se odihnească. 2. Într-o tigaie încinsă unsă cu ulei, se coc pe rând clătitele. Se pun pe un platou şi se lasă să se […]

Plăcintă cu struguri

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte uşor încălzit. Se pun într-un loc călduţ şi se lasă să crească, apoi se amestecă cu făina, restul de lapte şi zahăr, un praf de sare şi uleiul. Se frământă, se acoperă cu un şervet şi se lasă la […]

Budincă de brânză cu dovlecei

1. Se alege un dovlecel proaspăt, de mărime mijlocie. Se spală, se curăţă de coajă şi se fierbe numai 10 minute în apă, doar cât să-l acopere, cu puţină sare. Se scurge apoi, se taie în două pe lung, se curăţă de seminţe şi se dă pe răzătoarea mare. 2. Se pasează brânza proaspătă şi […]

Salată asortată pentru iarnă

1. Gogoşarii şi ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se spală, iar varza se spală şi se curăţă de foile veştede. 2. Toate legumele astfel pregătite se taie fideluţă sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se cântăresc, se […]

Zacuscă de vinete

1. Se aleg vinete cât mai închise la culoare, lucioase şi pufoase la pipăit. Se coc direct pe flacăra aragazului sau pe grătar. Se întorc pe toate părţile, având grijă să fie bine coapte. Se curăţă de coaja arsă, se dau cu sare şi se lasă la scurs pe un tocător înclinat. Roşiile se spală […]

Gogoşari în oţet

1. Se aleg gogoşari proaspeţi şi sănătoşi. Se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Se păstrează numai gogoşarii sănătoşi, fără mucegai sau părţi moi. Se pun într-un vas mai mare şi se presară cu sare şi zahăr. Se acoperă şi se lasă de seara până dimineaţa. Se păstrează sucul care se […]