Ochiuri româneşti
1. Într-o oală de 2 sau 3 l se pune mai mult de jumătate apă, cu o linguriţă de sare şi 2 linguri oţet. Se lasă să dea în fiert, apoi se sparge câte un ou şi se pune uşor în apa clocotită. Se lasă numai 1-2 minute, până se coagulează albuşul, iar gălbenuşul rămâne […]
Salată cu ouă fierte
1. Morcovii şi ţelina se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Cartofii se spală şi se fierb în coajă. Castraveţii se taie rondele şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ouăle se fierb 10 minute. 2. Ceapa se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se dă cu un praf de […]
Brânzoaice cu chimen
1. Se încălzeşte cuptorul. Aluatul se desface şi se lasă la decongelat. Ouăle se bat şi se amestecă cu brânza proaspătă de vaci, iaurtul, telemeaua rasă, chimenul şi arpagicul. 2. Se taie aluatul în pătrate de 10-12 cm şi se pun în formele de tarte unse cu unt. Se umplu cu compoziţia de brânză, apoi […]
Plăcintă cu brânză de oi
1. Se face un aluat din făină, unt, 1 ou, parmezan ras, un praf de sare şi boia de ardei. Se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 20 minute. 2. Se întinde aluatul într-o foaie subţire şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie pergament, astfel încât să acopere tava cu […]
Friptură de porc cu legume
1. Carnea se spală şi se curăţă de pieliţe sau tendoane. Se taie în lungul fibrei şi se bate cu ciocanul de şniţele, pentru a obţine o felie de carne cât mai subţire şi întinsă. Se condimentează cu sare şi piper pe ambele părţi şi se lasă la rece 10 minute. 2. Între timp, se […]
Friptură de pasăre cu salată de ananas
1. Carnea se spală şi se usucă. Se presară cu un praf de sare şi unul de piper, apoi se rumeneşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se dă la cuptor 20 minute. 2. Se scot bucăţile de ananas din compot şi se păstrează sucul. Se bate oul cu sare până se face spumă deasupra şi […]
Friptură de porc la cuptor
1. Se încinge cuptorul. Carnea se spală cu apă rece, se curăţă de tendoane şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru. Se stropeşte cu puţin vin şi se lasă la rece 30 minute. 2. Se curăţă şi se spală ceapa, usturoiul, morcovii şi păstârnacul. Usturoiul se toacă mărunt, iar ceapa, morcovii şi păstârnacul se […]
Brânză conservată
1. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori. Usturoiul se curăţă, se toacă şi se pisează cu un praf de sare. Se freacă apoi cu puţin ulei, până devine ca o pastă. Ardeiul iute se spală, se curăţă de seminţe şi se taie rondele. 2. Brânza se taie felii. Se aşază într-un borcan […]
Brânză marinată
1. Brânza se taie bucăţi de 2-3 cm. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori. Usturoiul se curăţă, se toacă şi se pisează cu puţină sare. 2. Într-un vas care se poate acoperi se aşază în straturi succesive ceapa tăiată, cubuleţele de brânză, măslinele, verdeaţa, piperul şi usturoiul. Se stropeşte cu oţet. Se […]
Cornuleţe cu zahăr vanilat
1. Se freacă untul cu zahăr vanilat şi 100 g zahăr pudră, apoi se amestecă cu făina cernută, cu praful de copt, nuca pisată, un praf de sare şi coaja de lămâie. Se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece 2-3 ore. 2. Se întinde aluatul într-o foaie groasă de 5-6 mm. Se […]