Chec aperitiv cu spanac

1. Şunculiţa se taie cubuleţe şi se căleşte în ulei încins. În uleiul rămas se prăjesc feliile de franzelă tăiate cubuleţe. Se pun într-un castron mai mare şi se lasă să se răcească. Spanacul se opăreşte în apă cu sare şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Între timp, gălbenuşurile se separă de albuşuri […]

Pere aromate

1. Se face un sirop din 400-500 ml apă, zahăr, miere de albine, zeama de portocale şi zeama de lămâie. 2. Perele se spală şi se curăţă de coajă, fără să se îndepărteze codiţa. Baza se taie drept, pentru a putea fi aşezate în poziţie verticală. Se pun într-o crăticioară potrivit de mare, după dimensiunea […]

Tort cu ciocolată şi pere

1. Se bat ouăle cu zahărul şi laptele adăugat treptat, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă densă. Se adăugă uleiul în porţii mici, apoi făina amestecată cu cacaua şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 40-45 […]

Gulaş-supă cu tăiţei

1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 3 litri de apă. Se spumează sau se schimbă apa după primul clocot. Se lasă să fiarbă cu focul mic aproximativ o oră. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, apoi morcovii şi pătrunjelul tăiate fideluţă. Se sărează, iar după 20-25 minute […]

Gulaş cu carne de vită şi cartofi

1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se prăjeşte în ulei. Se adaugă ceapa tocată mărunt, se lasă să se  călească puţin şi se stinge cu vin îndoit cu apă. Se fierbe înăbuşit 75-80 minute, amestecând din când în când, să nu se prindă de vas. 2. Se adaugă cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi […]

Gulaş cu carne de porc şi legume

1. Carnea se spală şi se taie bucăţi de 4-5 cm. Se prăjeşte în ulei încins, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei şi oregano, se stinge cu vin îndoit cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 50-60 minute. 2. Între timp, cartofii, morcovii şi […]

Mere coapte cu nucă

1. Se încinge cuptorul. Merele se spală şi se curăţă de coajă doar 1-2 cm în jurul codiţei. Se curăţă apoi cu vârful unui cuţit şi de seminţe, având grijă să nu se străpungă la bază. Se amestecă dulceaţa cu fulgii de migdale sau nuca tocată. 2. În fiecare măr se pune câte un vârf […]

Spaghete cu şuncă şi sos de brânză

1. Spaghetele se fierb în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Pentru sos, se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în ulei. Se stinge cu vin îndoit cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 8-10 minute. […]

Piept de pui la grătar cu legume

1. Vinetele se spală, se taie rondele groase de 1-1,5 cm, se dau cu un praf de sare şi se lasă la scurs pe un tocător. Gogoşarii şi roşiile se spală şi se curăţă. 2. Pieptul de pui se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie felii groase de aproximativ 1,5 cm. Se condimentează, […]

Plăcintă cu mere şi gutui

1. Merele şi gutuile se spală, se curăţă de coajă şi se rad. Se presară cu zahăr, se pun într-o cratiţă şi se călesc în unt, la foc potrivit, până dispare tot sucul din cratiţă. Se lasă să se răcească şi se aromează cu zahăr vanilat şi coajă de lămâie. 2. Între timp, se prepară […]