Tartă cu gutui
1. Se unge tava cu unt. Nucile, mierea, zahărul, scorţişoara şi vanilia se pun într-o tigaie, la foc iute, 1-2 minute. Se amestecă, se răstoarnă în tava unsă cu unt şi se împrăştie pe toată suprafaţa. Se încinge cuptorul. 2. Gutuile se spală, se taie în sferturi, se curăţă de coajă şi seminţe. Se taie […]
Varză cu carne la cuptor
1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi. Se prăjesc bucăţile de carne în ulei, într-o cratiţă cu fundul mai gros. Se condimentează cu sare şi piper. 2. Varza se spală, se curăţă şi se taie fideluţă. Se presară cu puţină sare şi se căleşte în uleiul rămas de la prăjitul […]
Varză călită cu găluşte de carne
1. Varza se curăţă, se spală şi se taie fideluţă. Se pune într-o cratiţă cu ulei încins şi se căleşte aproximativ o oră. Se amestecă din când în când să nu se prindă de vas şi se adaugă câteva linguri de apă. Se condimentează cu sare, piper boabe şi boia de ardei. După gust, se […]
Varză umplută
1. Varza se curăţă şi se spală, apoi se desprind 7-8 foi întregi. Se opăresc câteva minute în apă cu sare, se scurg şi se lasă să se răcească. 2. Se toacă miezul de varză fideluţă şi se căleşte în unt. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi pătrunjelul verde. Se lasă pe foc doar cât […]
Tartă cu brânză şi orez
1. Pentru blat, se bate untul cu zahărul pudră şi gălbenuşul. Se amestecă apoi cu făina, se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 30 minute. Se întinde o foaie groasă de 2-3 mm, se pune într-o tavă, se înţeapă cu furculiţa şi se coace la foc potrivit, 10-12 minute. Se lasă […]
Şniţele de pui cu sos de roşii
1. Pieptul de pui se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie felii groase de 1 cm. Se condimentează cu sare şi piper şi se păstrează la rece 10-15 minute. Ouăle se bat cu un praf de sare şi piper. 2. Pe fiecare bucată de carne se pune câte o felie de şuncă şi […]
Ostropel de pui
1. Carnea de pui se curăţă, se spală şi se taie bucăţi. Se pun bucăţile de carne într-o tigaie încinsă cu ulei şi se prăjesc. Se adaugă ceapa tăiată solzişori şi făina, apoi se stinge cu apă îndoită cu vin şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se condimentează cu sare, piper, boabe de piper şi […]
Brioşe cu castane
1. Castanele se crestează şi se pun în apă puţină, doar cât să le acopere. Se fierb până se înmoaie şi se pot curăţa de coajă. Se fierb în continuare, ca să se poată curăţa şi coaja subţire, apoi se scurg bine de apă şi miezul se trece de două ori prin maşina de tocat […]
Tort cu cremă de castane
1. Pentru blat, se face un sirop din zahăr, 2-3 linguri de apă şi cacao. Se fierbe la foc mic, amestecând continuu, până se leagă, apoi se adaugă romul şi se lasă să se răcească. 2. Se freacă untul spumă, se adaugă pe rănd gălbenuşurile şi siropul de ciocolată, puţin câte puţin. Se amestecă cu […]
Cremă de castane cu frişcă
1. Castanele crestatate se fierb 15-20 minute în apă cu sare. Se curăţă de coajă şi se fierb în continuare până se înmoaie. Se curăţă apoi de coaja subţire şi se trece miezul printr-o sită deasă sau de două ori prin maşina de tocat. 2. Jumătate din smântâna pentru frişcă se bate până nu se […]