Tartă cu prune şi nucă
1. Se face un aluat din 180 g făină amestecată cu 1 pachet praf de copt şi 100 g unt frecat cu 100 g zahăr. Se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece o oră. 2. Prunele se spală, se curăţă de sâmburi şi se taie în sferturi. 3. Se întinde aluatul […]
Tartă cu prune
1. Se cerne făina cu praful de copt şi se amestecă cu oul bătut şi untul frecat cu zahărul pudră. Se acoperă cu o folie şi se păstrează la rece 30 minute. 2. Prunele se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de sâmburi. Se pun într-un vas cu 200 ml apă, 100 g […]
Perişoare din peşte
1. Peştele se spală şi se dă prin maşina de tocat. Se condimentează cu sare şi piper şi se pune la rece 10-15 minute. Morcovii se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute, în apă cu sare. 2. Se amestecă peştele tocat cu franzela înmuiată în lapte, 2 morcovi daţi pe răzătoare, ouăle bătute […]
Ciorbă de pui cu legume
1. Carnea de pui se curăţă, se taie bucăţi şi se spală. Se pune în 2-3 litri de apă rece cu un praf de sare şi se lasă să dea un clocot. Se spumează sau se schimbă apa, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă. 2. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, […]
Pui umplut cu orez şi ciuperci
1. Pulpele de pui se curăţă, se taie în două şi se dezosează. Se spală, se condimentează cu sare, piper şi boia de ardei şi se pun la rece 10-15 minute. Roşiile se spală, se curăţă cu o linguriţă, se dau cu un praf de sare şi se lasă la scurs. 2. Ceapa tocată mărunt […]
Mere în aluat fraged
1. Într-o crăticioară cu fundul mai gros, se topeşte untul, apoi se adaugă zahărul, migdalele, stafidele şi seminţele de floarea soarelui. Se amestecă cu o lingură de lemn, la foc mic, până se caramelizează puţin. Aluatul se desface şi se taie în patru pătrate cu latura de aproximativ 15 cm. 2. Merele se spală, apoi […]
Vărzări
1. În laptele călduţ se dizolvă drojdia şi zahărul. Se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se frământă cu gălbenuşul şi untul înmuiat, până se obţine un aluat omogen. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit jumătate de oră. 2. Între timp, se toacă varza şi se căleşte în ulei. […]
Ciorbă de varză cu cârnat
1. Ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se fierb în 3 l de apă cu sare. 2. Se adaugă costiţa tăiată cubuleţe şi varza tocată. Se condimentează cu sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până când se pătrund bine toate legumele. 3. Între timp, se […]
Cremă de portocale şi de cafea
1. Portocalele spălate se freacă fiecare cu zahărul cubic, până ce se ia toată coaja galbenă pe bucăţile de zahăr. Se pune apoi zahărul aromat în lapte şi se dă în clocot. Separat, se bat ouăle cu amidonul dizolvat în puţină apă rece şi gelatina înmuiată. Se toarnă treptat laptele şi se pune la bain-marie, […]
Tort moca
1. Se bat gălbenuşurile cu zahărul şi 3 linguri de cafea concentrată până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă ca o smântână. Se adaugă albuşurile bătute spumă, nuca şi treptat făina. Se amestecă uşor şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, […]