Prăjitură cu dulceaţă

1. În făina cernută cu praful de copt se pun ouăle bătute cu zahărul şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă cu o furculiţă, apoi se frământă rapid, se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece. 2. Pentru cremă, în laptele fierbinte se adaugă în ploaie grişul şi zahărul, amestecând continuu. Se lasă […]

Mâncare de orez cu legume (de post)

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se alege o cratiţă cu fundul mai gros în care se toarnă uleiul şi se căleşte ceapa tăiată solzişori. Se lasă doar cât să devină puţin aurie, apoi se adaugă morcovii şi ţelina tăiate rondele şi la sfârşit orezul curăţat şi spălat. 2. Se amestecă uşor cu […]

Friptură cu garnitură de orez

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se condimentează cu sare, piper şi muştar şi se lasă deoparte 10 minute. Se aşază apoi pe o folie pentru copt şi se pune într-o tavă. Se stropeşte fiecare bucată de carne cu puţin vin şi se unge cu ulei, apoi se înfăşoară în folie din aluminiu […]

Brioşe cu vanilie

1. Se încălzeşte cuptorul şi se ung cu unt formele pentru brioşe. 2. Se bat ouăle cu zahărul şi vanilia până se obţine o cremă groasă ca o smântână şi se topeşte tot zahărul. Treptat, se adaugă făina cernută şi untul frecat spumă. Se amestecă uşor şi se toarnă în formele pregătite pentru copt. 3. […]

Plăcintă cu mere

1. Se cerne făina într-un castron, apoi se pune margarina tăiată cubuleţe şi se rupe în bucăţi mici care se acoperă cu făină şi se formează din toată margarina şi toată făina nişte tăiţei mici. Se adaugă treptat apa rece şi se frământă rapid până se leagă compoziţia şi se obţine un aluat. Se acoperă […]

Iahnie de fasole

1. Se curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete. 2. Se fierbe acoperit, la foc […]

Mâncare de ciuperci

1. Ceapa curăţată şi tocată mărunt se pune într-o crăticioră cu fundul mai gros şi se căleşte în ulei, la foc mic. Se adaugă ciupercile curăţate şi spălate, se amestecă uşor şi se lasă să se călească uşor. 2. Se stinge cu 100 ml apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit jumătate de oră. Se […]

Tocăniţă de ardei gras cu ciuperci

1. Se toacă ceapa mărunt şi se pune într-o tigaie încinsă cu ulei. Se pune o jumătate de linguriţă cu sare şi se amestecă până se căleşte puţin. Se adaugă usturoiul tocat mărunt şi ciupercile curăţate şi tăiate felii. Se mai lasă să se călească puţin, apoi se stinge cu jumătate cană de supă de […]

Budincă de griş cu caise

1. Într-o cratiţă cu fundul mai gros se pune la fiert laptele, iar după primul clocot se toarnă în ploaie grişul amestecat cu cacaua, amestecând mereu să nu se facă cocoloaşe. Se adaugă un praf de sare şi zahărul, se fierbe 5 minute şi apoi se lasă să se răcească. 2. Caisele se scot din […]

Prăjitură cu brânză dulce şi pere

1. Oul, zahărul şi zahărul vanilat se amestecă bine. Se adaugă untul, coaja de lămâie şi făina şi se frământă, până când se omogenizează. Aluatul obţinut se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece o jumătate de oră. 2. Între timp, se pregăteşte umplutura. Perele se curăţă, se taie felii şi se […]