Ruladă cu şuncă şi legume

1. Pieptul de pui se spală, se usucă cu un şervet absorbant şi se taie, astfel încât să se obţină o felie de carne care să se poată rula. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă deoparte. 2. Pentru umplutură, se amestecă într-un castron şunca presată tăiată cubuleţe, franzela înmuiată în lapte şi […]

Friptură din piept de curcan

1. Pieptul de curcan se curăţă, se spală şi se lasă la scurs sau se tapetează cu un şervet de hârtie. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă uscată şi se unge din abundenţă cu unt. 2. Se pregăteşte o tavă de copt care se poate acoperi. Se unge cu ulei şi se formează un […]

Fursecuri cu ciocolata

1. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se topeşte tot zahărul, iar spuma nu se mai desprinde de pe tel. Se adaugă gălbenuşurile, lămâile şi portocalele confiate, scorţişoara şi miezul de nucă tocat. 2. Se amestecă uşor până se omogenizează, apoi se ia din aluat cu o […]

Salată de fructe

1. Se bat albuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, până se obţine o spumă densă, care nu se mai desprinde de pe tel. Se adaugă gălbenuşurile şi făina cernută, se amestecă uşor şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. (Se foloseşte o tavă de aragaz.) Se coace în cuptorul încins, la foc […]

Tort de ciocolată cu frişcă

1. Se freacă untul cu mierea şi gălbenuşurile adăugate pe rând. Ciocolata rasă se topeşte deasupra unui vas cu apă caldă, apoi se lasă să se răcească şi se înglobează în compoziţia de gălbenuşuri. Se adaugă albuşurile bătute cu un praf de sare, macul zdrobit într-o piuliţă cu scorţişoara, coaja rasă de lămâie, romul, vişinele […]

Plăcintă cu nuci şi fructe uscate

1. Sucul de mere se fierbe 5 minute cu mierea şi fructele uscate tăiate cubuleţe. Se acoperă apoi şi se lasă deoparte 2 ore. 2. Din făina cernută, untul ras, mierea, un praf de sare, nucşoara, zeama de lămâie şi 1-2 linguri de apă rece se frământă un aluat, care se acoperă şi se lasă […]

Friptură de porc cu legume

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se fasonează să se obţină o formă cât mai compactă şi se presară cu puţină sare şi piper. Se leagă circular cu o aţă, se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie încinsă cu ulei şi apoi se pune deoparte şi se păstrează caldă. 2. Morcovii curăţaţi şi […]

Muşchiuleţ de porc în crustă

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se presară cu puţin piper şi se unge cu unt. Se aşază într-o tavă, se stropeşte cu vin şi se coace la foc potrivit 40-45 de minute. 2. Pentru crustă se amestecă muştarul cu oul, nuca tocată, verdeaţa şi cerealele. Se scoate friptura din cuptor, se lasă […]

Fripturi pentru toate gusturile

1. Puiul spălat şi curăţat se condimentează cu sare şi piper peste tot, iar la interior se pun 2-3 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi lămâile tăiate în sferturi. Se unge cu două linguri de ulei şi 25 g de unt şi se aşază într-o tavă unsă cu puţin ulei, pe un strat de legume […]

Tobă

1. Carnea cu şorici se pârleşte, se curăţă şi se spală cu apă călduţă. Organele se spală şi se lasă la apă rece jumătate de oră. Limba se fierbe separat 10 minute şi se curăţă. 2. Toată carnea se pune într-o oală cu apă rece şi se dă în clocot. Se schimbă apa şi se […]