Gulii umplute

1. Se aleg gulii tinere şi de aceeaşi mărime. Se spală, apoi se taie un căpăcel şi se scobesc cu o linguriţă. Orezul se curăţă, se spală şi se lasă 5 minute în apă rece. 2. Ceapa tocată se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe. Se sting cu puţină […]

Dulceaţă de portocale

1. Se aleg portocale potrivit de mari, cu coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja lucioasă, de deasupra. Se pun în apă rece, se lasă la frigider de pe o zi pe alta. 2. Se fierb 2 – 3 ore, până se înmoaie bine, deoarece atunci când […]

Salată cu fasole verde

1. Pastele se fierb în apă cu sare. Se trec printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Fasolea se curăţă, se spală, se fierbe în apă cu sare, apoi se scurge şi se căleşte în unt. Ceapa se curăţă, se taie solzişori şi se dă cu un praf de sare. 2. Într-o […]

Clementine aromate

1. Într-o oală cu fundul gros se topeşte zahărul şi se ţine pe foc până când siropul se caramelizează puţin. Se ia de pe foc şi cu prudenţă se adaugă 300 ml apă fierbinte, pentru ca reacţia să nu fie prea violentă. Se fierbe în continuare până se dizolvă toţi grunjii de zahăr, apoi se […]

Prăjitură cu portocale

Această prăjitură cu portocale e gata în numai o oră. Rețeta e simplă și la îndemâna tuturor! 1. Portocalele se spală foarte bine. Două portocale se rad de coajă şi se storc. Cuptorul se încinge. 2. Se bat ouăle cu 180 g de zahăr până acesta se topeşte, apoi se adaugă zeama şi coaja de […]

Peşte cu migdale şi verdeaţă

1. Peştii se curăţă de solzi, branhii şi intestine, apoi se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. Se stropesc la interior şi exterior cu zeama de la o lămâie, se condimentează cu sare şi se lasă la rece 10 – 15 minute. 2. Între timp se curăţă verdeaţa, se spală şi se […]

Peşte cu sos de usturoi

1. Peştele se spală cu apă rece, se usucă şi se taie în bucăţi potrivit de mari şi groase de 1 cm. Se stropeşte cu zeama de la jumătate de lămâie, se condimentează cu sare şi se lasă la rece 10 – 15 minute. 2. Se ung bucăţile de peşte cu muştar îndoit cu apă, […]

Ciorbă de peşte

1. Peştele se curăţă de solzi, branhii şi intestine (la crap se scoate şi osul amar), se taie bucăţi potrivit de mari, apoi se spală cu apă rece, se lasă la scurs şi se pune la rece. 2. În 2 l de apă fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul gras tăiat felii. Se […]

De post – Supă de praz

1. Se curăţă zarzavatul de supă (morcovul, ţelina şi ţelina), se spală şi se taie în bucăţi mari. Se fierb 30 minute, în 2,5 l de apă cu puţină sare. 2. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se strecoară supa de legume şi se pune […]

Cârnaţi cu legume

1. Ceapa, morcovii şi ţelina se curăţă şi se taie cubuleţe. Se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei, apoi se sting cu puţină apă şi se fierb înăbuşit. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se adaugă fasolea verde şi orezul curăţat şi spălat. Treptat se completează cu apă fierbinte (700 – 800 ml) şi […]