Plăcintă cu spanac
1. Drojdia se amestecă cu puţină apă călduţă şi jumătate linguriţă de zahăr. Făina se cerne şi se amestecă cu drojdia, 125 ml apă călduţă cu puţină sare, 2-3 linguri ulei şi o lingură oţet. Se frământă şi se lasă la dospit jumătate de oră. Se încinge cuptorul. 2. Spanacul se curăţă, se spală, se […]
Gogoşi cu îngheţată de vanilie
1. Se încinge cuptorul. Se fierbe apa (125 ml) cu un praf de sare şi 60 g unt, apoi se adaugă toată făina odată şi se ia de pe foc. Se amestecă până se omogenizează şi se lasă puţin să se răcească. Se adaugă ouăle pe rând, amestecându-se bine după fiecare ou. 2. Aluatul se […]
Cornuleţe cu cremă de vanilie
1. Se cerne făina şi se amestecă cu untul, dar nu se frământă. Se adaugă apa în care s-a dizolvat sarea, zeama de lămâie, gălbenuşurile de ou şi se frământă. Se acoperă cu o folie şi se dă la rece jumătate de oră. Se încinge cuptorul. 2. Se întinde aluatul într-o foaie subţire de ½ […]
Orez cu varză şi suncă
1. În 2 l de apă cu puţină sare se pun la fiert morcovii, ceapa şi păstârnacul, curăţate, spălate şi tăiate în sferturi. Se fierb 30 minute, apoi se păstrează supa. Varza se curăţă, se toacă şi se căleşte în ulei. Se adaugă şunca tăiată felii şi se condimentează după gust. 2. Orezul se curăţă […]
De post: Roşii umplute
1. Se curăţă orezul, se spală şi se lasă în apă rece. Se aleg roşii potrivit de mari şi se spală. Se taie un căpăcel în partea codiţei şi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe. 2. Într-o tigaie încinsă cu puţin ulei se călesc ceapa tocată mărunt, ardeiul gras şi ţelina, tăiate cubuleţe. Se […]
Orez cu jambon
1. În 1,5 l de apă cu puţină sare se pun la fiert morcovii, ceapa şi păstârnacul (legumele sunt curăţate, spălate şi tăiate în sferturi). Se lasă să fiarbă 30 minute şi se păstrează supa. 2. Orezul se curăţă, se spală şi se căleşte 1 minut, într-o cratiţă încinsă cu ulei. Se adaugă 0,8 l […]
Desert cu dovleac
1. Se curăţă dovleacul de coajă, se taie bucăţi de 3 – 4 cm şi se pune la fiert. Stafidele se spală în apă călduţă, se curăţă de codiţe şi se pun la uscat pe un şervet curat, apoi se pun într-o cană şi se stropesc cu esenţă de rom. 2. Se scot bucăţile fierte […]
Cartofi la cuptor
1. Cartofii se spală şi se fierb în coajă, jumătate de oră, în apă cu sare. Între timp, costiţa se taie felii şi se căleşte în ulei. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se condimentează după gust cu sare, piper şi nucşoară. 2. Cartofii fierţi şi răciţi se curăţă de coajă şi se taie în […]
Gogoşi cu ciocolată
1. Se cerne făina într-un vas. Se înmoaie drojdia cu o lingură de lapte şi cu o jumătate linguriţă zahăr, apoi se lasă să crească la cald. Zahărul şi zahărul vanilat se dizolvă în lapte călduţ. 2. Făina se amestecă cu laptele, drojdia, ouăle bătute cu un praf de sare, smântâna şi untul înmuiat. Aluatul […]
Spaghete cu sos de roşii
1. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc uşor într-o tigaie încinsă cu puţin ulei, apoi se sting cu oţet şi cu supă de legume. Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi pasta de roşii. Se condimentează după gust cu sare, piper şi zahăr. Se lasă să fiarbă 10 minute, […]