Pui la rotisor
1. Se curăţă bine puiul, se spală şi se lasă la scurs. Se presară interiorul cu sare, piper, pătrunjel şi cimbru sau altă verdeaţă, după gust. La exterior se dă cu un praf de sare şi piper. 2. Se amestecă 4 linguri de ulei cu berea, boiaua de ardei, pasta de roşii, sare, piper şi […]
Friptură în sos marinat
1. Se face un sos marinat din 500 ml apă, oţet, 200 ml vin, ceapa tăiată în sferturi, sare, piper boabe şi verdeaţă uscată după preferinţe. Carnea se spală, se usucă şi se pune într-un vas suficient de adânc, având grijă ca sosul marinat să acopere carnea în întregime. Se lasă la rece câteva ore […]
Plăcintă cu nucă şi ciocolată
1. Se amestecă făina cu smântâna, un praf de sare şi 160 g unt, înmuiat puţin. Se lucrează repede, apoi se adună aluatul ca o minge, se acoperă cu o folie şi se pune la rece 2 – 3 ore. 2. Se amestecă zahărul cu laptele şi se pune pe foc până se topeşte zahărul. […]
Prăjitură cu nuci şi portocale
Blat 1. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi zeama de lămâie. Se bat în continuare până se întăreşte spuma. Se amestecă uşor cu gălbenuşurile, făina, nuca pisată şi coaja rasă de portocală. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie pergament şi se coace în cuptorul încins, 25 – 30 minute. Crema 1. […]
Baclava
1. Nucile, alunele şi fisticul se toacă mărunt şi se amestecă cu pesmet şi o linguriţă de coajă de lămâie. Foile de plăcintă se desfac şi se taie pe dimensiunea tăvii. Se încinge cuptorul. 2. Se unge tava cu unt, apoi se pun 4 foi de plăcintă unse fiecare în parte cu unt. Se presară […]
Omletă cu brânză
1. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Într-un castron se pun ouăle şi se bat până se spumează. Se adaugă brânza rasă, puţină sare şi piper. 2. Tigaia se încălzeşte fără grăsime, apoi se pune uleiul şi se ţine pe foc până se încinge. Se răstoarnă toate […]
Supă cu ciuperci
1. Se curăţă zarzavatul pentru supă (ceapa, morcovul, păstârnacul şi ţelina), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert în 2,5 l de apă cu sare. 2. Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierb în apă cu sare 10 minute. Se scurg bine de apă şi se […]
Mâncare de pui cu gogoşar
1. Gogoşarii se coc pe o plită fierbinte, se curăţă de coajă şi se taie felii. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare, 10 minute. Se scurg şi se toacă mărunt. Pieptul de pui se pune la prăjit într-o tigaie încinsă cu puţin ulei. Se condimentează cu sare şi piper […]
Salată cu paste
1. Ardeiul se spală, se şterge şi se coace pe o plită încinsă. Se pun într-o cratiţă, se dau cu un praf de sare, se acoperă şi se lasă jumătate de oră. 2. Se fierb spaghetele în apă cu sare, se limpezesc cu apă rece şi se lasă la scurs. Se pun câteva picături de […]
Tiramisu
1. Se face o cafea tare cu 8 linguriţe de cafea (300 ml cafea). Se îndulceşte cu zahăr şi se pune la rece. 2. Se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, la bain marie, până se obţine o cremă groasă, dar care nu trebuie să dea în fiert. Se amestecă brânza proaspătă cu mascarpone, apoi se […]