Lasagne cu varză şi carne

1. Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe pachet. Se încinge cuptorul. Varza se spală, se desface în foi şi se opăreşte în apă cu sare. Roşiile se spală, se curăţă de coajă şi se taie felii. 2. Într-o tigaie încinsă se topeşte untul, apoi se adaugă în ploaie făina şi se prăjeşte uşor, fără […]

Crochete din carne cu ou

1. Ouăle se pun la fiert şi se lasă 10 minute. Cartofii se pasează până se obţine o pastă omogenă, apoi se amestecă cu carnea tocată, muştarul şi verdeaţa. Se condimentează cu sare şi piper, se pun pe o folie transparentă şi se împart în 12 grămăjoare. 2. Se curăţă ouăle de coajă şi se […]

Conopidă pane cu sos de brânză

1. Se desface o conopidă în bucheţele mici. Se spală, se fierbe în apă clocotită cu sare şi se lasă la scurs. 2. Se amestecă 1 gălbenuş de ou cu făina, berea, un vârf de cuţit de sare şi piper. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la aluat. Buchetele de conopidă se trec prin […]

Plăcintă cu spanac

1. Se curăţă spanacul, se spală, se opăreşte în apă cu sare şi se lasă la scurs. Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie cu puţin ulei se călesc ceapa şi usturoiul, apoi se adaugă spanacul scurs şi tocat. Se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se încinge cuptorul. […]

Peşte pane cu sos tartar

1. Se amestecă pesmetul cu parmezanul, coaja de lămâie, verdeaţa tocată mărunt (mărar, pătrunjel, cimbru), boiaua de ardei şi puţină sare. Zeama de lămâie se amestecă cu vinul şi usturoiul pisat. 2. Peştele se spală, se taie bucăţi şi se lasă la scurs. Fiecare bucată de peşte se cufundă în sosul de lămâie, apoi se […]

Pere gratinate

În locul albuşului bătut spumă  se poate pune dulceaţă de vişine cu fistic sau gem de prune cu nuci pisate. 1. Se încălzeşte cuptorul. Perele se spală şi se taie în două. Se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se pun într-o tavă potrivit de mare pentru 8 jumătăţi de pere. 2. Vinul se […]

Pere aromate

1. Perele se spală şi se curăţă de coajă, fără să se îndepărteze codiţa, iar la bază se taie drept, pentru a putea fi aşezate pe farfurie în poziţie verticală. În fiecare pară se înfig cuişoare aromate, apoi se pun într-un vas, potrivit la mărime şi nu foarte larg. 2. Vinul se amestecă cu mierea […]

Supă de roşii

1. Se curăţă zarzavatul de supă (ceapa, morcovul, păstârnacul, ţelina şi ardeiul gras), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert. 2. Într-un alt vas cu apă se pun roşiile şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când sunt bine fierte, se trec printr-o sită şi se diluează cu supa de legume. […]

Roşii umplute

1. Se aleg roşii tari şi coapte. Se taie un căpăcel în partea codiţei, apoi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe şi se lasă la scurs. 2. Ouăle se fierb 10 minute. Se curăţă de coajă şi se separă gălbenuşurile. Ţelina se spală, se curăţă şi se rade, sau se toacă mărunt. Se freacă […]

Gulaş cu ardei şi cartofi

1. Carnea de vită se spală, se usucă, se prăjeşte în ulei. Se adaugă ceapa tocată,ardeiul gras tăiat cubuleţe şi ardeiul iute fin tocat. Se stinge cu apă şi se ţine pe foc să fiarbă înăbuşit 10-15 minute. 2. Se adaugă vinul şi pasta de tomate. Se condimentează după gust cu sare, piper, boia de […]