Schiori pe pârtie

1. Biscuiţii se pisează şi se amestecă mai întâi cu nucile, apoi cu gemul diluat cu apă, zahărul şi esenţa de rom. 2. Se modelează sfere mici, care se ung cu miere şi se trec prin nucă de cocos. Se pun apoi pe beţe de frigărui şi se formează schiorii, care se ornează cu fructe […]

Chiftele din peşte

1. Peştele se spală şi se pune la fiert într-o oală, cu apă doar cât să-l acopere, un praf de sare şi piperul boabe. Se lasă să fiarbă doar 5 minute, apoi se scoate din oală şi se lasă deoparte să se răcească. 2. Peştele fiert se curăţă de oase şi se toacă sau se […]

Ouă umplute

1. Într-o oală cu apă şi un praf de sare, se pun la fiert 8 ouă. Se lasă să fiarbă bine, aproximativ 10 minute. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se curăţă de coajă. 2. Ouăle fierte se taie în două, iar gălbenuşurile fierte se scot uşor şi se pun într-un castron. […]

Budincă din pişcoturi şi mere

1. Se unge un vas termorezistent cu unt şi se presară cu pesmet. Se aşază apoi în straturi pişcoturile unse cu gem şi merele tăiate cubuleţe. 2. Separat, într-un castron mai mare, se bat 2 ouă cu 3 gălbenuşuri, 150 g zahăr şi laptele fierbinte aromat cu vanilie şi coajă de lămâie. Se strecoară apoi […]

Cremă caramel cu nuci

1. Într-o crăticioară cu fundul mai gros se caramelizează 70 g de zahăr. Se ia de pe foc, apoi se adaugă 20 g smântână şi romul, apoi se pune din nou pe foc şi se amestecă în continuu, până se dizolvă toţi grunjii de zahăr. Se lasă puţin deoparte, se înglobează apoi gelatina înmuiată şi […]

Ciorbă de fasole cu afumătură

1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat 2-3 ore sau de seara până dimineaţa. Se pune la fiert în apă cu un praf de sare, iar după primele clocote se schimbă apa. Separat, afumătura se fierbe câteva minute, apoi se spală bine, se curăţă şi se taie bucăţi. 2. Se pune […]

Supă de cartofi

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Prazul se toacă mărunt, ceapa se taie în sferturi, iar morcovii, ţelina şi pătrunjelul se taie în sferturi. Toate se pun la fiert într-o oală cu 3 l de apă şi un praf de sare. 2. Se lasă să fiarbă jumătate de oră şi se strecoară sau […]

Supă de vită cu crutoane

1. Se spală carnea şi se pune în apă rece. După jumătate de oră, se pune la fiert într-o oală cu apă şi un praf de sare. După primele clocote se schimbă apa şi se pune din nou pe foc. Se spumează şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Toate legumele se curăţă […]

Chiftelute prichindel

1. Ceapa, morcovul şi cartoful se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se trece de două ori prin maşina de tocat. Se amestecă cu legumele fierte şi rase, cu oul bătut, pătrunjelul verde şi un praf de sare. 2. Se formează chifteluţele, care […]

Piept de pui cu praz şi ciuperci

1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute în apă cu sare. Carnea se spală, se usucă şi se taie bucăţi. Se căleşte în ulei şi se dă cu un praf de sare şi piper. Se scoate din tigaie şi se păstrează într-un vas acoperit. 2. Prazul se curăţă, se spală, se […]