Sărmăluţe cu orez (de post)
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute, în apă cu sare. Ceapa, ardeiul gras şi morcovii se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă, se spală şi se căleşte 1-2 minute în ulei încins. Se adaugă legumele, ciupercile tăiate felii, sare şi piper. Se lasă să fiarbă înăbuşit […]
Brioşe picante
1. Se încinge cuptorul. Ouăle se bat cu zahărul şi sarea, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi 75 g unt, smântâna, telemeaua rasă, pătrunjelul verde tocat şi şunca presată tăiată cubuleţe. Se amestecă cu făina şi praful de copt până se omogenizează. 2. Aluatul obţinut se toarnă în formele de brioşe unse cu […]
Brioşe cu mandarine
1. Se încinge cuptorul. Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă, se usucă şi se stropesc cu rom. 2. Ouăle se bat cu zahărul şi zahărul vanilat, până se topeşte tot zahărul. Se adaugă 50 g unt, iaurtul, un praf de sare, făina amestecată cu praful de copt, stafidele înmuiate în rom şi migdalele […]
Piept de pui cu spanac
1. Pieptul de pui se spală, se usucă, se taie pe lung şi se desface până se obţin felii de carne cât mai întinse şi subţiri. Se dau cu un praf de sare şi piper. 2. Spanacul se curăţă, se spală şi se opăreşte în apă cu sare. Se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa […]
Muşchi umplut cu spanac
1. Muşchiul de porc se spală, se curăţă de pieliţe şi se desface pe lung pentru a putea fi umplut. Se condimentează pe ambele părţi şi se lasă la rece, până se pregăteşte umplutura. 2. Spanacul se curăţă, se spală şi se opăreşte în apă cu sare. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb […]
Rulouri cu spanac
1. Se face un aluat din făină, praf de copt, lapte, 50 g unt şi un praf de sare. Se acoperă cu folie transparentă şi se pune la rece 30 minute. 2. Spanacul se curăţă, se spală şi se opăreşte în apă cu sare, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se toacă mărunt […]
Peste cu legume
1. Peştele se spală cu apă rece, se usucă şi se taie bucăţi subţiri de 1-1,5 cm, în forme atrăgătoare pentru copii (peştişori, inimiore, fluturaşi). Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare. Se lasă la rece 10 minute. 2. Se trec bucăţile de peşte prin făină, apoi prin oul bătut cu […]
Friptură de porc la grătar
1. Se încinge grătarul. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se usucă. Se taie bucăţi groase de 2-2,5 cm şi se condimentează cu piper. 2. Se ung bucăţile de carne cu ulei şi se pun pe grătarul foarte bine încins. Se întorc pe cealaltă parte, după 8-10 minute, numai când se desprind uşor […]
Supă de fasole (de post)
1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat în apă rece, 2-3 ore sau de pe o zi pe alta. Se limpezeşte şi se pune la fiert în apă rece. Se lasă să dea câteva clocote şi se schimbă apa. Se adaugă morcovii, păstârnacul, ţelina şi ceapa, toate legumele fiind curăţate, spălate […]
Chec cu stafide şi rahat
1. Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă, se usucă şi se stropesc cu rom. Rahatul se dă prin făină şi se taie cubuleţe. Se încinge cuptorul. 2. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi zeama de lămâie. Se adaugă gălbenuşurile, smântâna, laptele, untul frecat spumă, făina amestecată cu praful de copt, stafidele, coaja […]