Chec mosaic
1. Pentru blat, se bat ouăle cu zahărul şi laptele fierbinte, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă câte o lingură de ulei şi se bate în continuare. Se amestecă uşor cu 9 linguri de făină şi praful de copt, apoi se împarte compoziţia în două. 2. La o parte de compoziţie se adaugă cacaua, […]
Peşte cu usturoi şi lămâie
1. Peştele se curăţă de solzi, de branhii şi intestine. Se spală cu apă rece şi se usucă. Se stropeşte cu zeama de la o lămâie şi se condimentează cu sare, piper şi usturoi pisat. Se pune într-un vas, apoi se toarnă uleiul şi se adaugă sare şi boabe de piper. Se acoperă vasul şi […]
Peşte cu legume la cuptor
1. Peştele se curăţă de solzi, de branhii şi intestine. Se spală cu apă rece, se usucă şi se taie bucăţi. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă la rece 30 minute. 2. Prazul şi usturoiul se curăţă, se spală, se toacă şi se călesc într-o tigaie […]
Papanaşi cu smântână
1. Se amestecă brânza proaspătă de vaci cu gălbenuşul, apoi se adaugă grişul şi albuşul bătut spumă. 2. Separat, se clocoteşte într-un vas apă cu sare. Se taie cu lingura găluşte, care se dau prin făină şi se netezesc între palme. Se pun în apa clocotită, la care se adaugă untul şi se fierb până […]
Ciulama de ciuperci (de post)
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg şi se pun din nou la fiert în 1,5 l apă curată. Se adaugă, ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate curăţate şi spălate. Când sunt bine fierte legumele şi ciupercile, se sărează şi se dau la rece. 2. Se încinge uleiul, […]
Salată cu paste şi legume
1. Se fierb legumele în apă cu sare. Separat, se fierb şi pastele în apă cu sare, apoi se trec printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs. 2. Ceapa se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se dă cu un praf de sare. Usturoiul se toacă, se pisează cu sare şi […]
Clătite cu ciuperci
1. Se face un aluat de clătite din ou, făină, lapte şi un praf de sare. Se bate până se omogenizează şi se lasă să se odihnească 10-15 minute. 2. Într-o tigaie încinsă şi unsă cu puţin ulei se coc, pe rând, clătitele. Se pun deasupra unui vas cu apă fierbinte, să se păstreze calde. […]
Clătite cu brânză şi peşte afumat
1. Se face un aluat de clătite din ouă, făină, lapte, apă minerală, un praf de sare şi puţin mărar. Se amestecă până se omogenizează şi se lasă să se odihnească 10-15 minute. 2. Într-o tigaie încinsă şi unsă cu puţin unt se coc, pe rând, clătitele. Se pun deasupra unui vas cu apă caldă, […]
Prăjitură cu caise
1. Se scot caisele din compot şi se lasă la scurs. Se păstrează siropul. Se bat ouăle cu zahărul şi 2-3 linguri sirop din compot, până se dizolvă tot zahărul. Se pune câte puţin ulei şi se bate în continuare, apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt. 2. Într-o tavă tapetată cu hârtie […]
Tort cu ananas
1. Se încălzeşte cuptorul. Se bat ouăle cu zahărul, zahărul vanilat şi 2 linguri de lapte. Se adaugă untul şi cacaua amestecată cu făina. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 20-25 minute. 2. Se scot fructele din compot şi se lasă la scurs. Se păstrează siropul. […]