Specialitate nemţească

1. Se curăţă şi se spală toate zarzavaturile, se taie cubuleţe şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi cu puţin unt. Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic. După ce au fiert, frunzele de ţelină se scot şi se aruncă. 2. Pentru găluşti, se bat bine ouăle, se […]

Biluţe asortate

1. Într-un bol se pune telemeaua rasă pe răzătoarea mică, brânza feta, untul şi smântâna şi se pasează toate cu blenderul, până se obţine o cremă groasă omogenă, uşor de modelat. Se dă la rece. 2. Cu o formă pentru fursecuri se taie rondele din pâine sau lipie, apoi se bagă în cuptor cam 5 […]

Surprize de primăvară

1. Se scot sardelele din conservă şi se lasă la scurs, mai întâi în sită, apoi, pe un prosop de hârtie. 2. Guliile se spală şi se curăţă, se taie rondele şi se stropesc cu zeamă de lămâie şi puţină sare şi se lasă la rece. 3. Ridichiile se curăţă şi se dau prin răzătoarea […]

Bărcuţe cu fineţuri

1. Se curăţă perele de coajă şi se taie pe jumătate. Se scobesc cu linguriţa sâmburii şi o parte din miez, aşa încât să se obţină un spaţiu pentru umplere cu crema de brânză. Apoi, jumătăţile de pere se stropesc cu zeamă de lămâie ca să nu îşi schimbe culoarea şi se acoperă cu o […]

Trio exotic

1. Sosul roşu se obţine prin pasarea roşiilor în bulion cu furculiţa, aşa încât, după zdrobire, să rămână bucăţi de pulpă. Se adaugă ceapa verde, spălată bine şi curăţată în prealabil, sare şi piper după gust. Înainte de servire, se amestecă în sos leuşteanul tocat mărunt. Se serveşte ca atare sau la salate cu paste, […]

À la grec

1. Căţeii de usturoi se curăţă şi se zdrobesc bine. Se adaugă peste ei un praf de sare, piper şi se freacă bine. Se toarnă uleiul, puţin câte puţin, amestecând continuu, apoi vinul. 2. Se adaugă rozmarinul, se acoperă vasul bine şi se dă la rece, timp de 2 ore. Simplu şi uşor de preparat, […]

Alb şi negru

1. Boabele de piper se ţin de seara, până a doua zi, în vin. Înainte de prepararea sosului, se zdrobesc uşor. 2. Într-un bol, peste iaurt, se adaugă boabele de piper, sare după gust şi se amestecă bine. 3. Se serveşte la salate care conţin cărnuri sau ouă.

Savoare mediteraneană

1. Se spală ardeiul iute, se taie pe lung şi se curăţă de seminţe. Se taie apoi rondele, se pune într-un castron şi se adaugă sucul de lămâie, un praf de sare şi unul de piper şi uleiul de măsline. Se amestecă bine. 2. Se pun la fiert ouăle în apă cu puţină sare, timp […]

Amestec Sicilian

1. Se spală, se curăţă şi se taie legumele: ceapa se taie solzişori, roşiile se taie felii, iar verdeaţa se toacă mărunt. Se spală lăptuca şi se rup codiţele; se păstrează numai frunzele. 2. Separat, mozarella şi baconul se taie felii sau cubuleţe. Se pun apoi într-un castron mare şi se adaugă legumele tăiate. 3. […]

Mix tonic

1. Se spală pieptul de pui, se taie cubuleţe sau felii, după preferinţă, şi se rumeneşte într-o tigaie cu puţin ulei. 2. Se spală şi se taie legumele: morcovul şi varza se dau pe răzătoare, prazul şi ardeiul se taie rondele, pătrunjelul se toacă mărunt. 3. Într-un castron mare, se amestecă bucăţile de pui cu […]