Minichiftele cu carne

1. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte uşor în ulei. Carnea tocată se amestecă cu ceapa călită, usturoiul mărunţit sau pisat, pâinea înmuiată în lapte, pătrunjelul tocat fin şi ouăle bătute. Se frământă compoziţia până se omogenizează, apoi se asezonează cu sare şi piper. 2. Se modelează chiftelele şi se dau prin făină şi […]

Bulete de cartofi cu brânză

1. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. După aceea, se scot din vasul în care au fiert şi se lasă la răcit. 2. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se curăţă cartofii de coajă şi se mărunţesc. Se adaugă untul, brânza, parmezanul, muştarul şi se amestecă cu mixerul până […]

Christstollen nemţeşti

1. Stafidele, migdalele, curmalele şi coaja de lămâie se pun la înmuiat, în rom. Se încălzeşte laptele. Făina se pune pe blatul de lucru sau într-un bol şi se face o gropiţă în mijloc. Se fărâmiţează drojdia în groapă, se presară cu 2 linguriţe de zahăr şi se adaugă cam un sfert din lapte, pentru […]

Cozonac tradiţional

1. Se prepară maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se freacă untul cu 2 linguri de zahăr. 2. Se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi 2 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor […]

Baigli unguresc cu mac

1. Drojdia se sfărâmă şi se pune în 50 ml lapte călduţ. 50 g zahăr se pun la fiert în 150 ml lapte, la foc mic. Se adaugă macul şi 50 g unt. Se lasă să fiarbă cam 5 minute, amestecând, să nu se lipească. Se adaugă esenţă de rom, apoi, se lasă la răcit. […]

Muşchi învelit

1. Se dau prin maşină carnea, slănina, ceapa şi ardeiul gras. Se va obţine o pastă de carne, care se condimentează după gust. 2. Se unge cu ulei o bucată de folie de aluminiu, măsurată cât să acopere compoziţia şi să o împacheteze. Se pune umplutura, nivelată în strat uniform. Deasupra, se aşază muşchiul şi […]

Sângerete bănățean

1. Se fierbe şoriciul, apoi, în aceeaşi apă, se fierbe şi orezul. Se căleşte ceapa în untură, apoi se amestecă cu orezul. Se adaugă sângele şi se amestecă totul, apoi se potriveşte de gust cu sare şi piper, boia, ienibahar. Se amestecă în continuare, până se obţine o pastă omogenă. 2. Cu o pâlnie pentru […]

Cârnaţi afumaţi

1. Se trec prin maşina de tocat carnea şi slănina. Se adaugă condimentele, usturoiul pisat şi apoi se umplu maţele. Se leagă la capete şi se înţeapă cârnaţii din loc în loc. 2. Se afumă la fum cald, făcut din lemne de esenţă tare. Se ţin la fum circa 2 ore, în funcţie de gust, […]

Tobă nepretenţioasă

1. Se fierb, la foc mic, capul, limba, inima şi şoriciul în apă cu sare, piper boabe şi usturoi, cel puţin 3-4 ore. 2. Când totul e fiert bine, se scoate carnea şi se lasă la răcit, se curăţă limba şi se taie totul în fâşii de 1-1,5 cm. Se aşază amestecul de cărnuri într-un […]

Caltaboşi –

1. Se pun la fiert, în apă rece cu sare, în vase diferite, organele, cu o foaie de dafin şi carnea. Se căleşte ceapa în untură şi se fierbe orezul. 2. După ce carnea şi organele au fiert, se dau prin maşina de tocat şi se amestecă apoi cu orezul şi ceapa. Se potriveşte gustul […]