Supă cremă de legume

1. Se spală bine legumele şi se curăţă. 2. Se dau la fiert până se înmoaie ţelina, apoi se lasă la răcit, după care se pasează totul şi se adaugă uleiul, amestecând, pentru a-i da o consistenţă omogenă. 3. Se serveşte caldă sau rece, garnisită cu verdeaţă tocată mărunt. 4. Cei cu hipertensiune arterială pot […]

Supă mix de vitamine

1. Toate legumele se spală bine, se curăţă, se clătesc şi se lasă la scurs. Se toacă apoi ciupercile felii, ţelina cuburi potrivite, rădăcinile de pătrunjel şi ardeii, cubuleţe, frunzele de salată se rup bucăţi mari, iar celelalte verdeţuri se toacă fin. 2. Se pun la fiert, în 3 l apă, ţelina, rădăcinile, ardeii, frunzele […]

Fursecuri fragede

1. Se face o maia din drojdie, un praf de sare, o lingură de făină şi o lingură de apă. Se lasă la crescut câteva minute, apoi se adaugă făina, cerealele, tărâţele, fructoza, frământând cu putere. Se adaugă şi drojdia, uleiul de măsline şi restul de apă, se frământă şi se lasă apoi cam 30 […]

Cuib-surpriză

1. Pâinicile se taie pe lung şi se scobesc de miez, aşa încât să capete aspectul unor tăvi de chec. Miezul se fărâmiţează şi se întinde pe o coală, ca să se usuce. 2. Carnea de vită se tocă fin, prin maşina de tocat, dar este de preferat cu cuţitul. Cartofii se curăţă de coajă […]

Mere – fara nume

1. Se spală bine merele şi se curăţă de coajă. Se dau la cuptor pentru aproximativ 15 minute. 2. Se pune pe foc un vas în care se toarnă zahărul. Se caramelizează uşor, fără a se lăsa să se ardă. După ce s-a topit zahărul, se adaugă frişca vegetală şi se amestecă încontinuu, până se […]

Ardei umpluţi

1. Se spală bine ardeii, se decapează şi se curăţă de seminţe. 2. Separat, se fierbe puţin orezul. Se amestecă apoi cu carnea tocată cu morcovii spălaţi bine şi daţi prin răzătoare, cu sarea şi cu piperul. 3. Ardeii se umplu cu compoziţia de carne tocată şi se aşază într-un vas de yena. Se toarnă […]

Ciorbă de perişoare

1. Se curăţă şi se spală ceapa. Ardeiul se spală şi se curăţă de seminţe, apoi se pun împreună la fiert, în 2,5 litri de apă. 2. Morcovii se curăţă, se spală bine şi se dau pe răzătoare. Se pun la fiert pentru aproximativ 15 minute. 3. Între timp se pregătesc perişoarele. Se dă carnea […]

Fulgi de nea

1. Cacaua, mierea, laptele călduţ şi apa se pun la fiert pe baie de aburi. Se amestecă din când în când. Când dă în clocot, se opreşte focul şi se lasă la temperatura camerei. 2. Biscuiţii se rup în bucăţi mici sau se zdrobesc. Se taie mărunt şi fructele confiate, apoi se stropesc cu zeama […]

“Regina”

1. Într-o cratiţă, se pun la fiert, pentru glazură, pe baie de aburi, nuca măcinată, cacaua, coaja de lămâie, vanilia, zahărul şi laptele călduţ. Se amestecă şi, când compoziţia s-a legat, se dă deoparte şi se lasă să se răcească. 2. Se separă ouăle. Albuşurile se pun într-un bol şi se bat spumă, se adaugă […]

Coroniţă cu fistic

1. Se separă ouăle, apoi albuşurile se bat spumă, se adaugă mierea, puţin câte puţin, un praf de sare, esenţe şi se bate totul bine, să nu se lase. Se adaugă iaurtul, apoi făina şi cacaua cernute. 2. Se tapetează o formă cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia. Se întinde uniform şi se […]