Deliciu cu vinete şi parmesan

1. Vinetele se spală, se îndepărtează codiţele, apoi se taie rondele şi se sărează. Se pun într-un vas înclinat să se scurgă, timp de 30 de minute. Se clătesc bine şi se lasă să se zvânte. Roşiile se spală şi se taie rondele. 2. Ouăle se bat într-un castron şi se amestecă bine cu smântâna […]

Pacheţele de vinete la grătar

1. Roşiile se spală şi două din ele se taie în 8 rondele groase. Celelalte roşii se opăresc, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa şi usturoiul se curăţă, se taie mărunt şi se călesc în puţin ulei, după care se adaugă roşiile tăiate. Se înăbuşă 5 minute, apoi se adaugă supa de […]

Cidru de mere

1. Merele se curăţă de părţile lovite, se taie în bucăţele mici şi se freacă bine cu sare de lămâie, ca să nu oxideze. Apoi se pun în apă. 2. Amestecul rezultat se trece printr-un teasc sau se zdrobesc cu maiul. Se adaugă zahărul, se amestecă bine şi se pune apoi totul într-o damigeană cu […]

Bere de casă

1. Boabele de orz trebuie ţinute la frigider înainte, cel puţin 3 săptămâni, apoi se aleg cele sănătoase şi se pun într-un borcan, cât să ocupe o treime. Se acoperă cu apă de puţ sau de izvor până la jumătatea borcanului. Se acoperă apoi borcanul cu un celofan umezit sau cu folie de plastic alimentară […]

Vin de porumbele

1. Fructele se spală, apoi se opăresc cu apă fierbinte, la foc moale, aproximativ 15 minute. Se dau deoparte şi se lasă aşa până a doua zi. 2. Se strecoară bine sucul, prin strecurătoarea cu găuri mari. Fructele se păstrează în alt vas. Se adaugă zahărul, se amestecă bine până când se topeşte zahărul. Ar […]

Sirop de coacăze negre

1. Coacăzele bine coapte se spală de praf, sub un jet de apă apoi se lasă la scurs. 2. Într-un vas se strivesc coacăzele, se acoperă cu un capac şi se pun la macerat timp de 24 de ore. După aceea, se transferă fructele într-un săculeţ de pânză şi se stoarce sucul. 3. La sucul […]

Sirop de muguri de brad

1. Mugurii de brad se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. După aceea, se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă). 2. Se fierb o oră, până când […]

Sirop de gutui

1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează puful. Se spală, se decojesc şi se taie felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la foc mic, în apă cu zahăr şi se fierb aproximativ 50 de minute. Nu […]

Mini-tarte festive

1. Formele se ung bine cu unt. Aluatul se taie în pătrate egale şi se aşază uniform în formele de copt. 2. Ciupercile foarte bine scurse se dau prin maşina de tocat. Tonul se scurge de zeamă. Mărarul şi usturoiul se spală şi se toacă fin. Se amestecă bine ingredientele, se încorporează şi maioneza, se […]

Specialitate cehească

1. Muşchiul se spală bine, se curăţă de pieliţe şi se taie, pe lung. Se fac mai multe crestături, aşa încât să existe spaţii suficiente pentru a introduce castraveciorii. Se unge cu puţin ulei de măsline, se sărează şi se piperează după gust. Se aşază castraveciorii în şir, de-a lungul muşchiului, fie întregi, dacă sunt […]