Pastă de roşii

1. Se spală roşiile, se curăţă ceapa şi ţelina şi se taie toate cubuleţe. Se curăţă usturoiul şi se pisează. 2. Se încinge uşor uleiul într-o oală, apoi se adaugă o cană de apă, legumele tăiate şi funzele de dafin. 3. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ o oră şi se amestecă din […]

Praz condimentat

1. Se curăţă prazul, i se taie mustăţile, se spală şi se taie fâşii de 5 cm. Se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie. Ghimbirul se curăţă şi se taie bucăţele. Ardeiul iute se spală şi se lasă şi el la scurs. 2. Se aşază bucăţile de ghimbir şi fâşiile de praz […]

Ouă picante

1. Se fierbe uleiul de măsline cu oţetul şi apa, se amestecă apoi cu zeama de lămâie şi cu sarea. Se mai dă într-un clocot, apoi se lasă la răcit. 2. Ouăle se aşază în borcane. Se curăţă usturoiul de coajă, se taie mărunt şi se pune peste ouă. 3. Se spală ardeii iuţi şi […]

Mix de legume cu ciuperci

1. Se spală ciupercile, se curăţă bine şi se opăresc în apă cu puţină sare. Se curăţă ceapa şi se spală, la fel şi dovleceii, conopida şi gogoşarii. Se înlătură cotoarele, codiţele şi de la gogoşari se scot seminţele. Conopida se desface bucheţele, dovleceii se taie felii sau cubuleţe, în funcţie de preferinţe, la fel […]

Pacheţele aromate

1. Se coc ardeii, apoi se curăţă şi se pun într-un castron. Se toarnă deasupra uleiul de măsline, oţetul de mere şi se presară un praf de sare. Se lasă 3 de minute. 2. Se prepară crema de brânză: se amestecă cu mixerul brânza de vaci cu smântâna, apoi se adaugă caşcavalul ras şi puţină […]

Pastă picantă

1. Se spală ardeii şi se curăţă de cotor. Se taie în bucăţete mici, se pun într-o oală, se amestecă bine şi se lasă 5 minute pe foc, până se înmoaie. 2. Se adugă ketchupul, sarea, oţetul, usturoiul pisat şi se fierbe totul, amestecându-se din când în când, până se formează o pastă groasă. 3. […]

Culori asortate

1. Ardeii se spală, se taie pe jumătate, se curăţă de seminţe şi se taie pe lung, în felii subţiri. 2. Oţetul, apa, zahărul, sarea şi boabele de piper se pun într-o oală şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. 3. Se pun bucăţile de ardei în saramură şi se lasă la înmuiat circa […]

Musaca regească

1. Se curăţă dovleacul, se taie bucăţi mai mari şi se pune la fiert în apă cu sare, 10 minute, doar cât să se înmoaie, apoi se scot în sită să se scurgă şi să se răcească. Se taie felii subţiri. 2. Între timp, se curăţă cartofii, se taie cubuleţe şi se pun la fiert […]

Tartă elegantă

1. Într-un bol se pun untul, zahărul pudră, făina cernută, coaja de lămâie şi un praf de sare şi se omogenizează. Aluatul obţinut se lasă aproximativ 1 oră la frigider înfăşurat într-o folie de plastic. 2. Separat, într-o cratiţă se pun la fiert, pentru umplutură, untul, zahărul vanilat şi 100 ml de apă să fiarbă […]

Supă cremă cu “urechiuşe”

1. Se curăţă dovleacul de coajă, se spală şi se stropeşte cu lapte dulce ca să se înmoaie. Se lasă câteva minute la frigider, acoperit cu o folie. 2. Între timp se curăţă morcovii, ţelina, ceapa roşie, ardeiul capia şi, împreună cu dovleacul, se pun să fiarbă cu apă şi cu sare, la foc potrivit. […]