Pandişpan glazurat

1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahăr, apoi se adaugă vanilia şi praful de copt. Se amestecă bine. La sfârşit, se adaugă şi gălbenuşurile bătute spumă. 2. Se tapetează o tavă cu grăsime şi făină şi se adaugă compoziţia. Se dă la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. 3. Între […]

Fursecuri dietetice

1. Se pune făina într-un vas peste care se adaugă apoi praful de copt, zaharina, margarina, zeama de lămâie, coaja rasă de lămâie, un vârf de linguriţă de scorţişoară, praf de cuişoare şi nucile. 2. Se amestecă bine toate ingredientele, până când se obţine un aluat omogen. 3. Coca rezultată se înfăşoară în folie de […]

Bezele cu gem

1. Se bat într-un castron bine albuşurile cu telul, până se formează o spumă tare. 2. Se adaugă treptat zahărul pudră şi se amestecă în continuare. 3. Albuşurile bătute spumă se pun cu o linguriţă pe o foaie de copt întinsă pe tavă. 4. Se dau la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. 5. După […]

Peltea de gutui

1. Gutuile se spală şi se şterg bine, se taie fiecare longitudinal, în 8 părţi, scoţându-se partea dură din mijloc. Feliile se pun apoi la fiert într-un litru de apă. Se fierb la foc mic, cam 30 de minute, până ce se înmoaie. 2. Fiertura obţinută se strecoară prin sită, fără a presa fructele, şi […]

Magiun de prune

1. Prunele se spală, se curăţă de sâmburi, apoi se pun într-o cratiţă emailată sau într-un tuci, cu 1-2 căni de apă, să nu se prindă de fund fructele. Se pune vasul la foc mic, pe aragaz, amestecând din când în când, timp de o oră. 2. Apoi, vasul se bagă la cuptor, tot la […]

Jeleu de mere

1. Sucul se amestecă bine cu zahărul gelifiant, se toarnă într-un vas emailat şi se pune la foc iute, amestecând continuu, timp de 5 minute. 2. Se adaugă zeama de lămâie şi vermutul, se lasă să mai dea un clocot, apoi se dă deoparte şi se toarnă imediat, fierbinte, în borcane. Se închid ermetic borcanele, […]

Fantezie cu pepene roşu

1. Se strânge coaja de la 2-3 pepeni verzi, potriviţi. 2. Se îndepărtează partea verde, coaja propriu zisă şi se păstrează doar partea albă şi un strat subţire de câţiva milimetri de miez roşu. 3. Se taie în cubuleţe de aproximativ 1cm. Cubuleţele se fierb într-un amestec de apă cu oţet (la 2 l apă […]

“Nebunie” cu pepene galben

1. Se taie pepenele în două, se curăţă de seminţe şi se decojeşte. 2. Se spală, după care se taie în cuburi. 3. Se amestecă gelatina cu cuburile de pepene şi cu zeama de lămâie, se pun într-o oală şi se dau la fiert. Când încep să fiarbă, se adaugă şi zahărul şi se amestecă […]

Parfum de roze

1. Se pune la fiert apa cu zeama de lămâie şi cu zahărul, până ce se leagă bine. 2. În timpul ce fierbe se strânge cu o paletă spuma care se formează, până când siropul se curăţă bine. 3. Între timp se pun petalele de trandafir într-un vas, se presară sarea de lămâie peste ele […]

Salată de fructe crocantă

Se curăţă un grepfrut şi o portocală, se taie felii şi se amestecă. Se adaugă 2 banane tăiate rondele şi 2 linguri de mure din dulceaţă, se amestecă şi se pun în 4 cupe termorezistente. Se prepară un aluat din 125 g făină, 1 ou, 50 g unt, o lingură zahăr pudră şi 2 linguri […]