Prăjitură în alb şi negru

1. Se dă drumul la cuptor să se încălzească, la foc mediu. Se amestecă nucile măcinate cu untul, zahărul, făina şi cacaua. Se bat albuşurile spumă tare şi se adaugă peste restul ingredientelor. Se amestecă uşor, până se încorporează bine. 2. Într-o tavă de aragaz, unsă şi tapetată cu făină, se pune compoziţia şi se […]

Prăjitură cu pişcoturi şi cafea

1. Se bat gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă albuşurile bătute spumă, cacaua, făina amestecată cu praful de copt şi nucile măcinate. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 20 minute. 2. Se îndulceşte cafeauacuzahărul. Se separă 200 ml cafea şi se adaugă treptat în nuca măcinată, până […]

Tartă cu nuci

1. Se amestecă toate ingredientele şi se frământă un aluat care se păstrează la rece peste noapte. Se întinde o foaie groasă de 4-5 mm şi se pune într-o formă de tartă. Se păstrează o bucată de aluat. 2. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, zeama de lămâie, coaja de lămâie, nucile, gemul şi albuşul bătut […]

Plăcinte cu răvaşe – cu brânză dulce şi stafide

1. Se amestecă făina cu 100 ml apă rece de la frigider, un praf de sare, oul şi untul rece tăiat cubuleţe. Se frământă rapid, apoi se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la frigider, 2 ore. Stafidele se curăţă, se spală, se usucă şi se stropesc cu rom. 2. Pentru umplutură, se […]

Plăcinte cu răvaşe – cu mere, nucă şi stafide

1. Făina cernută se amestecă cu apa călduţă, în care s-a dizolvat un praf de sare, 30 g unt înmuiat şi o lingură de oţet. Se frământă energic până se obţine un aluat omogen, apoi se lasă să se odihnească aproximativ 15 minute. 2. Merele se spală şi se taie felii subţiri, de 2-3 mm. […]

Plăcinte cu răvaşe – cu nucă

1. Se face un aluat din făina cernută, drojdia de bere dizolvată în laptele călduţ, untul frecat cu zahărul pudră, gălbenuşurile bătute cu un praf de sare şi bicarbonatul stins cu rom. Se frământă şi se lasă la rece o oră. 2. Pentru umplutură se amestecă gemul de prune cu nucile tocate şi coaja de […]

Ruladă din piept de pui

1. Pieptul de pui se spală şi se taie astfel încât să se obţină felii de carne care să se poată rula. Se condimentează şi se lasă la rece 15 minute. 2. Ciupercile se curăţă şi se taie mărunt. Se prăjesc într-o tigaie cu ceapa tocată, prazul, morcovii şi usturoiul pisat. Se condimentează, se lasă […]

Curcan umplut

1. Curcanul curăţat se spală şi se lasă să se usuce. Chifla se taie cubuleţe. Se prăjeşte în unt, se pune într-un castron şi se amestecă cu ficatul fiert şi tăiat mărunt, pătrunjelul tocat şi ţelina rasă. Se adaugă gălbenuşurile, apoi albuşurile bătute spumă, sare, piper şi nucşoară. 2. Se umple curcanul cu această compoziţie […]

Raţă cu portocale

1. Cuptorul se încălzeşte. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se prăjesc ceapa, usturoiul şi ardeiul iute timp de 5 minute. Se ia de pe foc şi se amestecă cu celelalte ingrediente pentru aromat. 2. Această compoziţie se introduce în raţă, prin zona gâtului, apoi se acoperă cu piele şi se coase. Ce rămâne poate […]

Crap pane cu legume

1. Feliile de peşte se spală, se usucă, se condimentează cu sare şi se stropesc cu zeama de la jumătate de lămâie. Se acoperă şi se lasă la frigider, 30 de minute. 2. Între timp, se bat ouăle cu un praf de sare şi piper, iar făina şi pesmetul se pun separat în câte un […]