Crap cu unt şi pătrunjel
1. Peştele se curăţă de solzi, apoi la interior şi se scot branhiile. Se spală bine în apă rece şi se taie jumătăţi. 2. Se condimentează cu sare şi piper, se unge cu unt şi se pune într-o tavă la cuptor. Se stropeşte cu puţină apă şi se lasă la fript, în cuptorul încălzit, la […]
Peşte în aspic
1. Se curăţă peştele de solzi, de branhii şi în interior, apoi se spală cu apă rece, şi se lasă la scurs. 2. Toate legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert în 2 litri de apă cu sare. Când toate legumele sunt fierte, se trage vasul deoparte şi se condimentează supa după […]
Peşte cu salată de legume
1. Peştele se curăţă de solzi, apoi se curăţă în interior şi de branhii. Se spală foarte bine în apă rece şi se taie felii. Se sărează, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece o jumătate de oră. 2. Gălbenuşurile se bat şi se amestecă cu piper şi 2 linguri de […]
Punci cu fructe
1. Se toarnă vinul într-o cratiţă înaltă, de 1,5-2 litri, astfel încât să ajungă pe la jumătatea vasului. Apoi se pregătesc fructele. Portocala se spală cu apă fierbinte, se curăţă de coajă şi de pieliţă şi se taie în bucăţi mari. La fel se procedează cu mărul şi cu smochinele, care se curăţă şi se […]
Punci cu caramel
1. Se pune zahărul într-un vas cu fundul gros şi se dă pe aragaz, la foc potrivit. Când începe să se caramelizeze, se amestecă cu o lingură de lemn. Zahărul se caramelizează foarte repede, iar ca să nu capete gust amar, trebuie lăsat pe foc doar până când capătă culoarea maro deschis. Din acest moment, […]
Vin fiert cu scorţişoară şi ghimbir
1. Se toarnă vinul într-o cratiţă şi se adaugă zahărul. Se amestecă până ce se dizolvă zahărul, apoi se adaugă coaja de portocală şi toate celelalte mirodenii. 2. Se pune la foc mic şi se amestecă din când în când, având grijă să nu dea în clocot. 3. Se ia de pe foc, se acoperă […]
Punci cu vin şi sirop de căpşuni
1. Într-o cratiţă, se pun vinul şi siropul de căpşuni. După ce se amestecă puţin, se adaugă scorţişoara şi cuişoarele. Se pune vasul pe foc şi se lasă până ce începe să fiarbă. 2. Portocala şi lămâia, bine spălate, se taie felii şi se pun în vinul condimentat. Ca să nu se evapore, romul se […]
Portocale umplute
1. Se taie curmalele şi smochinele bucăţele, se amestecă cu stafidele spălate în apă călduţă şi zvântate, se stropesc cu zeama de lămâie şi lichiorul şi se adaugă mierea. Se lasă la macerat două ore. 2. Crema de vanilie poate fi din comerţ sau preparată în casă astfel: într-un castron mai mare se bat două […]
Tartă cu portocale
1. Se încălzeşte cuptorul. Se bat spumă albuşurile cu zahărul, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o spumă tare. Se adaugă gălbenuşurile, amidonul, făina şi praful de copt, cernute împreună. Se amestecă uşor, de jos în sus şi se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la […]
Tort alb
1. Se freacă gălbenuşurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr pentru blat şi apa fierbinte. Se bat albuşurile separat, cu restul de zahăr. Se amestecă apoi spuma de gălbenuşuri cu albuşurile, se adaugă făina, praful de copt şi nucile. Se toarnă compoziţia obţinută într-o formă de tort unsă cu unt şi se dă la […]