Fursecuri cu cafea instant şi ciocolată

1. Se amestecă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă nessul şi ciocolata rasă. Când nu se mai simte zahărul, se adaugă oul, nuca, făina şi 3 linguri de Cola. 2. Se lasă aluatul 5 minute să se odihnească, apoi se formează fursecuri mici, cu diametrul de aproximativ 5 cm, care se pun într-o tavă […]

Fursecuri cu nucă

1. Se freacă untul cu zahărul pudră şi gălbenuşurile, adăugate pe rând. Se amestecă cu făina şi se frământă un aluat. Se acoperă şi se păstrează la rece 30 minute. 2. Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul şi se bat iar până se întăresc ca pentru bezea. Se amestecă cu nuca măcinată, adăugată în […]

Castraveciori bulgăreşti

1. Castraveţii se aranjează cât mai bine şi mai frumos în borcan, împreună cu ardeiul tocat rondele, ceapa şi restul ingredientelor. Se toarnă deasupra oţetul şi se completează cu apă, până la umplerea borcanului. 2. După ce se închide ermetic, se răstoarnă borcanul de câteva ori, să se amestece bine condimentele cu apa şi oţetul. […]

Castraveţi şi roşii în saramură

1. Pentru a obţine o saramură perfectă, se pun 50 g sare mare de bucătărie la 1 l apă. Aceasta se prepară cu o zi înainte de a pune murăturile şi se poate verifica dacă este suficient de concentrată cuajutorulunui ou. Dacă oul pluteşte deasupra, este bună. 2. Castraveţii, gogonelele, usturoiul şi ardeii se spală […]

Castraveţi pentru gurmanzi

1. Cu o zi înainte de a pune castraveţii, aceştia se ţin în saramură (50 g sare la 1 l apă), pentru a nu se înmuia. Când se pun în borcane se scot din saramură, se spală bine cu apă rece, apoi se aranjează frumos, intercalând straturile de castraveţi cu frunze de viţă, foi de […]

Ardei picanţi umpluţi cu salată de varză

1. Într-o cratiţă mică se amestecă apa cu oţetul, sarea, zahărul şi boabele de piper. Se pune la foc mic, se lasă să dea câteva clocote şi apoi se acoperă şi se lasă să se răcească. 2. Varza se spală, se desface în foi, se curăţă de cotoare şi se toacă mărunt. Se pune într-un […]

Ardei capia cu umplutură asortată

1. Pentru umplutură, se spală varza, apoi se desface în foi, se curăţă de cotoare şi se toacă mărunt. Se pune într-un vas mai mare şi se amestecă cu morcovii şi ţelina, tăiate cubuleţe, iar la final se condimentează întregul amestec cu sare şi zahăr. Se lasă deoparte o jumătate de oră. 2. Într-o crăticioară […]

Gogoşari copţi cu usturoi

1. Se încălzeşte cuptorul. Între timp, se spală şi se dezinfectează borcanele şi se lasă la uscat pe un şervet curat. 2. Se spală gogoşarii, se taie pe jumătate şi se scot seminţele. Bucăţile obţinute se taie din nou pe jumătate şi se lasă apoi la uscat. 3. Sferturile de gogoşari se pun pe o […]

Salată asortată

1. Se curăţă şi se spală bine varza. Se taie în patru şi i se scoate cotorul, apoi se toacă fâşii. Se pune într-un lighenaş pregătit în prealabil. 2. Se curăţă şi se spală morcovii, apoi se dau pe răzătoare. Se pun peste varză, în lighenaş. Apoi se spală şi se curăţă de cotoare ardeii […]

Salată aromată de iarnă

1. Se spală şi se curăţă ardeii, gogoşarii, castraveţii, conopida şi ţelina. Se taie felii, cubuleţe sau rondele şi se pun într-un vas mai mare. 2. Separat, într-o cratiţă de 3-4 l, se pun oţetul, apa, mierea, sarea, usturoiul, boabele de muştar şi de piper. Se pune pe foc şi când lichidul începe să clocotească, […]