Salată de varză şi roşii

1. Se curăţă şi se spală varza. Se taie în patru şi se îndepărtează cotorul. Se toacă şi apoi se pune într-un lighenaş. Se freacă cu o linguriţă de sare, până când se înmoaie. 2. Se spală şi se curăţă ardeii, roşiile şi ceapa. Ardeii se taie fâşii, roşiile se taie feliuţe, iar ceapa se […]

Sos picant cu ardei iute

1. Se aleg roşii coapte, se spală, se taie în sferturi şi se trec prin separatorul de roşii. Sucul obţinut se pune într-o oală cu fundul mai gros, la foc potrivit. Când sucul începe să fiarbă, se spumează şi se reduce focul. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, să nu […]

Ardei iute în oţet

1. Se spală ardeii iuţi, apoi li se taie codiţele şi se pun într-un castron mai mare. Se presară o jumătate de linguriţă de sare şi se lasă deoparte 2 ore. Stafidele se spală şi se curăţă de codiţe, iar mierea se amestecă cu apa şi oţetul. 2. Se pun ardeii în borcane sau sticle […]

Hribi conservaţi în ulei

1. Se curăţă şi se spală bine hribii cu apă rece, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. După ce s-au scurs, ciupercile se taie în două. 2. Ciupercile tăiate se pun într-o tigaie şi se stropesc cu ulei. Se prăjesc circa 10 minute la foc potrivit, scuturându-se energic tigaia sau amestecând cu o spatulă, […]

Marinată de ciuperci şi ardei

1. Se curăţă ciupercile şi se spală cu apă rece, apoi se lasă să se zvânte într-o strecurătoare. Ciupercile mai mari se taie în două sau în patru, după caz. Se opăresc în apă clocotită cu sare (20 g sare la 1 l de apă), circa 7 minute. Se lasă din nou la scurs în […]

Ciuperci de pădure în oţet

1. Se curăţă ciupercile după specificul lor şi se spală cu apă rece. Gălbiorii se ţin câteva ore în apă rece, ca să le iasă gustul amărui. Se lasă apoi să se zvânte într-o strecurătoare. Ciupercile mici se lasă întregi, iar cele mai mari se taie în două sau în patru, după caz. 2. Într-o […]

Zacuscă cu ciuperci

1. Se spală ghebele în 3-4 ape şi se pun o oră la fiert. Se iau de pe foc şi se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Se lasă 10 minute, apoi se spală cu apă rece şi se pun la scurs într-o strecurătoare. Ceapa şi gogoşarii se curăţă, se dau prin maşina de […]

Zacuscă picantă cu peşte

1. Peştele se curăţă, se spală şi se taie felii. Se freacă cu un praf de sare şi se lasă la scurs pe un şervet. Se prăjeşte apoi în ulei încins. 2. Se taie mărunt morcovul şi rădăcina de pătrunjel şi se fierb în puţină apă. Se scot din oală şi se pun la fiert […]

Zacuscă cu vinete şi gogoşari

1. Vinetele şi gogoşarii se coc, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Vinetele se toacă, iar gogoşarii se taie în fâşii subţiri. Roşiile se cufundă în apă fierbinte, se curăţă de coajă şi se trec prin sită. 2. Ceapa se curăţă, se taie rondele şi se căleşte în ulei. Se adaugă usturoiul curăţat […]

Suc de roşii pas cu pas

1. Roşiile se spală cu apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se taie în sferturi şi se curăţă de partea albă de la codiţe sau, dacă roşiile nu sunt bine coapte, se scoate toată partea tare, din interior. Pe măsură ce se taie, se pun într-o oală de 5-6 l, cu fundul […]