Ketchup

1. Se aleg roşii bine coapte. Se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de partea albă de la codiţe. Se trec prin maşina de tocat la care s-a montat separatorul de roşii, iar pulpa obţinută se pune într-o oală şi se fierbe. 2. Se lasă până ce scade aproape la jumătate şi se […]

Roşii coapte la borcan

1. Se aleg roşii bine coapte, din cele mai mici, dar cărnoase. Se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de partea albă de la codiţe. Se aşază într-o tavă de copt, tapetată cu folie din aluminiu, cu partea bombată în sus şi se coace în cuptorul dinainte încins, la foc mic, aproximativ 3 […]

Suc de roşii

Un suc de roșii gustos și ușor de făcut, mult mai bun decât cel cumpărat. Ai nevoie de numai 3 ingrediente pentru această rețetă simplă. 1. Se aleg roşii bine coapte, dacă se poate din mai multe soiuri, pentru ca sucul să fie mai gustos. Se spală foarte bine cu apă rece, se taie în […]

Alivenci cu mure

1. Brânza proaspătă se mixează cu smântâna şi zahărul pudră până se topeşte tot zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă cu zahărul vanilat, făina, mălaiul şi un praf de sare. Se amestecă uşor şi se toarnă în 6 forme mici sau într-o tavă de tort unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se […]

Jeleu din vin cu struguri

1. Se separă jumătate din cantitatea de struguri şi se lasă la decongelat. Se curăţă de sâmburi şi se pun la fiert în vin cu zahărul, scorţişoara, cuişoarele şi coaja de lămâie. Se fierb 7-8 minute, după care se iau de pe foc şi se strecoară. Se lasă deoparte să se răceasacă. 2. Se lasă […]

Prăjitură cu fructe de pădure

1. Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi zahărul vanilat, adăugând pe rând şi gălbenuşurile. Se amestecă uşor cu albuşurile bătute spumă cu restul de zahăr, apoi şi cu făina cernută adăugată în ploaie. Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ […]

Găluşte cu caise

1. Cartofii se pun la fiert în coajă, se curăţă când încă mai sunt calzi şi se dau prin maşina de tocat carne. Se amestecă cu făina, sarea şi ouăle, până se omogenizează. Între timp, caisele se pun la scurs şi se lasă până se usucă puţin la suprafaţă. 2. Aluatul se întinde în palmă […]

Prăjitură cremoasă cu struguri

1. Toate ingredientele pentru aluat se amestecă bine, se pun într-o folie şi se lasă 30 de minute la rece. Într-o tavă se aşază hârtie de pergament, se întinde aluatul şi se dă la cuptor pentru 10-12 minute. 2. Strugurii se pun să se scurgă. Gelatina se înmoaie conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Brânza de […]

Îngheţată de gutui cu stafide şi migdale

1. Se scot gutuile din compot şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Feliile cele mai frumoase se păstrează, iar restul, aproximativ jumătate din cantitate, se pasează. Se amestecă cu 3 linguri de miere, coaja de lămâie, o linguriţă de coajă de portocală şi jumătate de linguriţă de scorţişoară şi se mixează. 2. Separat, într-un […]

Compot asortat cu rom

1. Se spală fructele şi se lasă la scurs. Se curăţă de sâmburi sau de seminţe şi se pun în borcanele curate şi uscate. (Fructele mai mari se taie cubuleţe, iar cele mici se pun întregi.) 2. Se stropesc cu rom şi se presară zahăr. Se completează apoi cu apă şi se leagă borcanele cu […]